Ministryně Marksová: Chráníme horníky před nezaměstnaností, oceňujeme jejich těžkou práci

01.12.2015 11:15

Hlasy sociální demokracie a lidovců schválila vláda začátkem listopadu návrh na snížení věku odchodu do důchodu pro horníky pracující v podzemí. Jsem ráda, že návrh, který jsem do vlády předložila, prošel.

Ministryně Marksová: Chráníme horníky před nezaměstnaností, oceňujeme jejich těžkou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

A udělám všechno proto, aby ho schválily i obě komory Parlamentu a podepsal prezident.

Cílem mého návrhu je, aby horníci mohli odcházet do důchodu při splnění daných podmínek o pět let dříve. Když se to podaří, pomůžeme přibližně třem a půl tisícům lidí, kteří dnes vykonávají jedno z nejtěžších a také nejnebezpečnějších povolání v zemi. Dříve do důchodu budou moci odejít, pokud jako horníci odpracují pod zemí nejméně 3300 směn v případě uhelného hornictví a 2200 směn v případě hornictví uranového. Ze zdravotnických studií vyplývá, že průměrný věk dožití je u této kategorie pracujících průměrně o 5 let nižší než u ostatní populace.

Je to pomoc především pro Moravskoslezský kraj. Ten z tradice černouhelného hornictví a těžkého průmyslu vyrostl a dodnes na této tradici stojí. Celosvětově ale klesají ceny uhlí, a tak se i severní Morava musí chystat na útlum těžby. Horníci, kteří většinu svého života strávili v dole, musí mít možnost jít do penze. Je jen těžko představitelné, že by se mohli na konci svého aktivního života rekvalifikovat na jiné zaměstnání. Možnost odejít do důchodu o pět let dříve předchází nezaměstnanosti v regionu a snižuje i problémy, které budou se změnou struktury zdejších zaměstnavatelů nutně spojené. Není myslím potřeba připomínat, jak bouřlivě se nedávno diskutovalo o možném ukončení těžby na dole Paskov.

Nerozumím tomu, proč je kolega Babiš z politického hnutí ANO proti tomuto opatření. Nejedná se přece v žádném případě o podporu soukromé firmě OKD a jejím vlastníkům, ale o podporu konkrétních, těžce pracujících lidí. Stejně tak nechápu, proč zrovna on brzdil ve vládě vznik průmyslové zóny Barbora, kam zaměstnavatelé mohou přinést i několik tisíc pracovních míst. V Moravskoslezském kraji stále na jedno pracovní místo připadá přes šest uchazečů a uchazeček a Karviná, kde zóna díky úsilí sociální demokracie vyroste, trpí nezaměstnaností nejvíce.

Dřívější důchody pro horníky, nová průmyslová zóna a především aktivní hledání nových investorů a tvorba pracovních míst jsou základem ke zlepšení situace ve třech krajích – Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském –, které jsou nejvíce postiženy nezaměstnaností a dalšími problémy. Vláda se této problematice věnuje velmi intenzivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách