Ministryně Marksová: Klokánky financuje z 90 procent stát. Přesto fond dluží desítky milionů

29.07.2015 11:13

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se ohradila proti tvrzení prezidenta Miloše Zemana, který podle svého mluvčího lituje, že se „nepodařilo nalézt třicet milionů korun pro Klokánky, které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantům bude zřejmě řádově vyšší.“ Vláda dnes nebude rozhodovat o pomoci českým dětem, ale o pomoci jedné soukromé organizaci. Ministryně znovu ujistila, že Klokánky rušit nechce, zároveň je ale nutné si uvědomit, že sám Fond ohrožených dětí (FOD) přiznává dluhy ve výši téměř 120 milionů korun.

Ministryně Marksová: Klokánky financuje z 90 procent stát. Přesto fond dluží desítky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Vláda bude na středečním zasedání jednat o mimořádném opatření, na základě kterého by měl podle návrhu ministerstva financí zadlužený Fond ohrožených dětí dostat mimořádnou dotaci 30 milionů korun (která byla FOD posléze snížena na 20 mil). Nicméně zůstává otázkou, zda tato dotace skutečně pomůže Fondu ohrožených dětí zajistit bezdlužnost. „Chtěli jsme znát konkrétní plán, na co by Fond dotaci použil, na co přesně peníze půjdou. Nechceme, aby Fond ohrožených dětí úplně skončil, na druhou stranu se musíme rozhodovat nikoliv populisticky, ale racionálně, na základě čísel a podkladů, v souladu s pravidly zacházení s veřejnými prostředky," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Fond byl vyzván, aby do zítřejšího jednání vlády doplnil některé zásadní informace o svém aktuálním a plánovaném hospodaření. MPSV rovněž Fond ohrožených dětí požádalo o předložení krizového finančního plánu, kde by uvedl, jak navrhuje uhradit své dluhy vůči státu. „Prvním krokem FOD by měla být snaha o uhrazení závazků vůči státu a dosažení bezdlužnosti a následně by měli usilovat o vyrovnaný rozpočet, což z materiálu není jednoznačně zřejmé. Zároveň z něj ani nevyplývá, že Fond má plán, jak vyrovnat svoje stávající závazky,“ doplnila ministryně.

Fond zaslal materiál, který obsahuje přehled nákladů a výnosů zařízení Klokánek a ostatních projektů a středisek FOD. Lze konstatovat, že v případě celé organizace tvořily v roce 2013 příspěvky od státu 2/3 příjmů, u tzv. Klokánků, tedy zařízení vyžadující okamžitou pomoc, dokonce 90 procent.

Fond nejdříve žádal o 30 milionů mimořádné dotace na provoz Klokánků. Po požadavku ministryně Marksové o konkretizaci účelu této částky FOD dodal podklady, ze kterých vyplývá, že na provoz Klokánků do konce roku mu chybí cca 20 milionů a tudíž svoji žádost snížil. MPSV nemá možnost ověřit jednotlivé částky uvedené v materiálu, kromě údajů o výši vyplaceného státního příspěvku pro zřizovatele ZDVOP.

Je také třeba doplnit, že FOD je pouze jedním z 35 zřizovatelů ZDVOP v České republice. V případě potřeby jsou kraje připraveny rozmístit děti z Klokánku ve spolupráci s ostatními zřizovateli ZDVOP, pěstouny či dětskými domovy. Žádné dítě z Klokánku tak určitě neskončí na ulici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …