Ministryně Marksová: Úmluva stanovuje například zákaz diskriminace z důvodu mateřství

14.04.2016 14:05

Projev na 44. schůzi sněmovny 14. dubna 2016 k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluvy Mezinárodní organizace práce č. 183 o ochraně mateřství (přijata na 88. zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě dne 15. června 2000):

Ministryně Marksová: Úmluva stanovuje například zákaz diskriminace z důvodu mateřství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Podnět k ratifikaci této úmluvy z roku 2000 vzešel ze strany Českomoravské konfederace odborových svazů. Tato úmluva upravuje zakázané práce pro těhotné a kojící ženy, minimální délku a další náležitosti mateřské dovolené, výši a povahu peněžitých dávek ženám na mateřské dovolené, ochrannou dobu a otázky návratu žen do zaměstnání po skončení mateřské dovolené a dále úmluva stanovuje zákaz diskriminace z důvodu mateřství a požadavek na poskytnutí přestávek na kojení.

Tato úmluva je v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

Co se týče vnitrostátního právního řádu, tak je možné konstatovat, že převážná většina závazků je již dnes už tak upravena v naší platné legislativě, to znamená, že nebude potřeba přijímat nová legislativní opatření. Jediná věc, kde chceme učinit výjimku z rozsahu aplikace Úmluvy, je otázka žen vykonávajících práci na dohody o pracích mimo pracovní poměr. My v české legislativě neposkytujeme těmto ženám ochranu před výpovědí či okamžitým zrušením tohoto pracovního poměru ze strany zaměstnavatele a ani tato kategorie žen nedosáhne na nárok na přestávky na kojení. A je to z toho důvodu, že ty dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr nejsou určeny jako primární zdroj obživy obyvatelstva. To znamená, že zároveň stávající systém nemocenského pojištění není v současnosti nastaven na plné pokrytí těchto krátkodobých a svou povahou nahodilých pracovních vztahů, když požaduje jednom určitou minimální částku započitatelného příjmu pro účast na nemocenském pojištění.

A v rámci ratifikačního procesu je také nutné učinit prohlášení, kde bude stanovena délka mateřské dovolené závazná pro členský stát, takže my navrhujeme, aby se uvedlo 28 týdnů, což odpovídá české legislativní úpravě a což mimochodem vůči minimu v té Úmluvě je vlastně víc než ta Úmluva požaduje.

Tento materiál byl předmětem jednání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu České republiky a v obou případech bylo jednohlasně rozhodnuto o schválení této ratifikace. 

Reakce na projev poslance Stanjury:

V tuto chvíli nejsem schopna odpovědět panu poslanci Stanjurovi přesně informaci, která se týká těch zemí, ale to si zajisté můžeme říci později. Co se týká těch definic, tak je to mezinárodní smlouva, která pokrývá situaci globálně a na celém světě. A v řadě těch mezinárodních smluv jsou články a formulace, které se týkají rozvojových zemí, netýkají se České republiky. Takže třeba to s tím dítětem já opravdu chápu tak, že se to týká dětí manželských, ale i dětí nemanželských, protože to v některých zemích může mít velký význam. A domnívám se, že je dobře, že i když to pro nás nebude žádné změny znamenat, tak určitě neškodí mít tu mezinárodní smlouvu podepsánu, protože nám to definuje určité standardy. 

A kdyby tady náhodou někoho napadlo nějakou vládu tyto standardy snížit, tak tady prostě máme mezinárodní smlouvu, která nás k nim zavazuje.

A co se týče té znevýhodněné skupiny těhotných, tak to máte pravdu, ale jak je tady nastavena peněžitá pomoc v mateřství, tak to prostě závisí na odvodech na nemocenské pojištění, nicméně co se týká dalších dávek, tak tam jsou ženy, které porodí dítě, chráněny. Co se týče rodičovského příspěvku, tam to vlastně nezáleží na tom, v jakém druhu pracovního poměru pracovala, takže vlastně tak, jak to máme dnes nastaveno, já se domnívám, že těmi výjimkami neublížíme nikomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…