Ministryně Nováková otevřela na veletrhu v Brně slovenskou expozici

01.10.2018 19:42

Letošní 60. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně připomíná sté výročí založení samostatného Československa. Slovensko je navíc oficiálním partnerem veletrhu. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková dnes s předsedou vlády Andrejem Babišem a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim slavnostně otevřela slovenskou expozici.

Ministryně Nováková otevřela na veletrhu v Brně slovenskou expozici
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Výborným způsobem, jak si připomenout naši společnou československou průmyslovou a hospodářskou historii, je výstava 100RIES, která návštěvníkům představí 100 příběhů československých průmyslových legend. Zároveň přímo před zraky diváků třímetrový robot vytvoří repliku sochy Tomáše Garrigua Masaryka. K vidění ale bude i mnoho dalších zajímavých exponátů. Je to také vhodná příležitost, jak si připomenout dnes už legendární výrobky československé produkce právě v době, kdy si připomínáme sté výročí vzniku samostatného Československého státu,“ uvedla během slavnostního zahájení slovenské expozice na 60. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Pokud jde o vzájemné hospodářské a obchodní vztahy, ministryně Marta Nováková ocenila fakt, že Slovensko je od rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky po Německu naší druhou nejvýznamnější exportní destinací.

Hlavním tématem 60. Mezinárodního strojírenského veletrhu je průmyslová automatizace a prezentace měřící, řídicí, automatizační a regulační techniky. Letos se ho účastní 1 651 firem z 32 zemí, z nichž polovina přijela ze zahraničí. Bohatý je i doprovodný program, v rámci kterého proběhne na 85 akcí a seminářů. Celou řadu akcí přichystalo i Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a jeho podřízené organizace. V Exportním domě nebo na stánku č. 26 v pavilonu Z se tak návštěvníci dozvědí například o evropských dotacích, investičních pobídkách nebo podpoře exportu.

„Zájem vystavovatelů i odborné a laické veřejnosti o Mezinárodní strojírenský veletrh je důkazem toho, že osobní kontakt a chemii mezi obchodními partnery žádná technika nahradit nedokáže,“ říká ministryně Nováková. „Prosazujeme digitalizaci průmyslu i státní správy. Obchod ale je a bude o emocích a podání ruky, proto se veletrhům tak daří a proto má smysl tyto akce pořádat i nadále A konec konců je to i důvod, proč jsem ráda, že tu mohu být osobně“ uzavřela ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …