Ministryně Nováková předala nejvyšší hornické vyznamenání

13.12.2018 19:43

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ve čtvrtek na Českém báňském úřadě předala medaili Jiřího Agricoly 15 odborníkům ze sektoru hornictví.

Ministryně Nováková předala nejvyšší hornické vyznamenání
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

Jde o prestižní ocenění dlouhodobé a obětavé práce a ojedinělých zásluh ve prospěch českého hornictví, jehož zřízení ministr průmyslu a obchodu a předseda Českého báňského úřadu stvrdili zakládací listinou již v roce 2003.

„Hornická profese, ke které osobně pociťuji velký respekt, je charakteristická prakticky od začátku své existence permanentním soubojem člověka s přírodou o získání cenných nerostných surovin, a to často v extrémních geologických a báňsko-technických podmínkách dobývání, ale i v komplikovaných podmínkách klimatických a bezpečnosti práce,“ uvedla ministryně Nováková a dodala: „To jsou ty okolnosti, které formují specifičnost hornické profese a zejména pevné vztahy mezi pracovníky v těžebním sektoru a jejich profesní integritu. Vedle nezbytných kvalifikačních předpokladů vyžaduje velkou míru obětavosti, invence a schopnosti improvizace.“

V dějinách českých zemí hornictví vždy hrálo velmi důležitou roli a výrazně přispělo k ekonomické prosperitě státu a jeho mezinárodní autoritě, a toto naplňuje i v současnosti.

V posledních měsících vláda přijala některé kroky k zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin Evropské unie a některých dalších surovin. Jedná se zejména o případné osvojování ložisek nerostných surovin v ČR se značným hospodářským potenciálem pro stát. Vláda uložila v této souvislosti Ministerstvu průmyslu a obchodu posoudit význam a případný hospodářský potenciál vybraných nerostů a zajistit aktualizaci Surovinové politiky ve věci doplnění pro stát výhodných podmínek využití těchto nerostných surovin. „České hornictví tak může v budoucnu čelit zcela novým výzvám,“ uvedla ministryně Nováková a v závěru poděkovala každému z vyznamenaných za mimořádné zásluhy o rozvoj hornictví.

Jiří/Georgius Agricola byl významný renesanční učenec a autor pro hornictví zakladatelského spisu De re metallica, který obsahoval dvanáct knih o hornictví a hutnictví a vyšel v roce 1556. Na dalších 200 let se tento spis stal nejužívanější příručkou pro dobývání rud a jejich hutního zpracování. Agricola bývá označován za otce mineralogie.

Přehled vyznamenaných:
Jan Červenka
Ing. Bohdan Firla
Ing. Antonín Jahn
Ing. Pavel Koscielniak
Ing. Jan Kotris
Ing. Miroslav Mencner
Ing. Petr Milec
Dr.-Ing. George Milojcic
Ing. Josef Moravec
Rostislav Palička
Ing. Marek Přibyla
Ing. Pavel Smatana
Ing. Vladimír Souček
Arnošt Ševčík
Dr. Vítězslav Urbanec, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…