Ministryně Schillerová: Rozhodně nemají být nahrávány soukromé hovory, to v žádném případě

10.03.2020 17:17

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2020 k regulaci podnikání

Ministryně Schillerová: Rozhodně nemají být nahrávány soukromé hovory, to v žádném případě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Vážený pane senátore, dámy a pánové,

dovolte, abych stručně zopakovala, že důvodem předložení tohoto návrhu zákona je zejména potřeba adaptovat právní řád na nařízení Evropské unie o prospektu. Proto je třeba tuto úpravu vypustit ze zákona o podnikání na kapitálovém trhu a provést v něm některé další nutné změny. Touto novelou se rovněž mění úprava distribuce doplňkového penzijního spoření. Dále je řešena dlouho diskutovaná problematika insolvence entit bez právní subjektivity a také se navrhuje provést řadu dalších drobných změn v zákoně o dluhopisech a v zákoně o investičních společnostech a investičních fondech.

Senát vrátil návrh zákona do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, který by měl vypustit povinnost nahrávání všech telefonních hovorů obchodníka s cennými papíry, které se týkají poskytování investičních služeb. Já však s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasím.

Ochrana soukromí a ochrana zákazníků před nekalými praktikami jsou dvě hodnoty, které jsme velmi pečlivě poměřovali. Z praxe však víme, že někteří poskytovatelé investičních služeb používají praktiky, které zákazníky poškozují. Týká se to zejména poskytování poradenství po telefonu. Proto je důležité, aby se povinnost nahrávání hovorů týkala nejen hovorů, při kterých dochází k předávání pokynů, ale všech hovorů, které se týkají poskytování investičních služeb. Nahraný telefonát může totiž takové obchodníky z nekalého jednání usvědčit. Proto je to důležitý nástroj dohledu. Nahrávání bude probíhat na linkách vyhrazených pro poskytování investičních služeb a rozhodně nemají být nahrávány soukromé hovory, to v žádném případě.

Ostatně na trhu je praxe nahrávání hovorů s klienty v zájmu kontroly pracovníků a v zájmu zkvalitňování služeb naprosto běžná. Je pravda, že evropské právo nepožaduje nahrávání všech hovorů týkajících se poskytování investičních služeb, ale zároveň to ani nevylučuje. V tomto ohledu máme tedy možnost zavést přísnější pravidla, než která požadují evropské směrnice.

Já sama osobně ochranu soukromí považuji za velmi důležitou hodnotu, avšak domnívám se, že v případech, kdy víme o nekalých praktikách, a víme o nich právě jen díky nahraným hovorům, by měl zájem na ochraně zákazníků převážit. Proto i vás prosím za podporu sněmovní verze. Já jsem o tom velmi uvažovala, velmi jsem to zvažovala, my jsme to diskutovali s panem guvernérem, který, předpokládám, dostane po mně slovo, schválili jste to, aby to obhájil, protože to byl především on a Česká národní banka, která požadovala tuto právní úpravu, která nota bene byla součástí našeho právního řádu do roku 2018. Je to ochrana proti šmejdům, proti všem těm, kteří zneužívají lidi, kteří prostě se je snaží přesvědčit na produkty, na kterých potom prodělají, a může to mít pro ně fatální důsledky. Pokud má Česká národní banka účinně chránit všechny naše občany, kteří se dostanou do rukou těchto šmejdů, tak musí mít možnost, musí mít důkaz, jak uplatnit svoji kontrolní a dohledovou činnost. A takový může mít jedině dán tím, že budou nahrávány všechny tyto hovory, které se zákazníky tito různí finanční poradci a další povedou.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.