Ministryně Schillerová: Změna má stávajícím i budoucím akcionářům zajistit transparentnost odměňování vedoucích osob

24.07.2019 14:39

Projev na 10. schůzi Senátu dne 24. 7. 2019, návrh ke změně zákona v souvislosti s podporou výkonu práv akcionářů.

Ministryně Schillerová: Změna má stávajícím i budoucím akcionářům zajistit transparentnost odměňování vedoucích osob
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo, dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abych vám stručně představila návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s podporou výkonu práv akcionářů.

Návrh transponuje evropskou směrnici o výkonu některých práv akcionářů ve společnostech s kótovanými akciemi. Cílem tohoto návrhu je podpořit dlouhodobé zapojení akcionářů do činnosti společností, jejichž akcie jsou veřejně nabízeny na burze. Valná hromada bude více zapojena do procesu odměňování vedoucích osob a schvalování některých obchodních transakcí, konkrétně budou muset společnosti vypracovat politiku odměňování vedoucích osob a nechat ji schválit valnou hromadou. Společnosti dále budou vypracovávat zprávu o odměňování vedoucích osob, která podléhá schválení valnou hromadou a bude uveřejněna na webových stránkách společnosti.

Tato změna má stávajícím i budoucím akcionářům zajistit transparentnost odměňování vedoucích osob. Valná hromada bude nadále povinně schvalovat určité transakce se spřízněnými stranami. Souhlas nicméně není vyžadován u transakcí uzavřených za běžných obchodních podmínek.

Druhá část návrhu se týká fungování kapitálového trhu. Společnostem se umožňuje získat prostřednictvím účastníků centrálního depozitáře informace o svých akcionářích, například pro účely svolání valné hromady. Systém bude fungovat vedle současného výpisu z evidence emise. Způsob získání informací si mohou jednotlivé společnost zvolit.

Nově bude každý investor dostávat informace o svých investicích na jedno místo, konkrétně k subjektu, který pro něj vede účet cenných papírů. Do českého právního řádu se tak zavádějí prvky tržních standardů pro korporátní akce.

Poslední část návrhu dopadá na institucionální investory, jako jsou pojišťovny či zajišťovny, a správu jejich investic do společností, jejichž akcie jsou veřejně nabízeny na burze. Cílem je opět podpořit dlouhodobé investice.

Děkuji vám za pozornost a jsem připravena zodpovědět vaše dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…