Ministryně Šlechtová: Chceme ochránit klienty a vrátit důvěryhodnost trhu s nemovitostmi

08.05.2016 18:50

Mnoho nových zákonů, regulujících některou oblast podnikání, se setkává s nedůvěrou, nebo odporem veřejnosti, která docela právem poukazuje na složitost a „přeregulovanost“ zákonných pravidel. V současnosti se pracuje na Zákonu o realitním zprostředkování, který by v tomto ohledu měl být určitou výjimkou.

Ministryně Šlechtová: Chceme ochránit klienty a vrátit důvěryhodnost trhu s nemovitostmi
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Než jsme se pustili do zpracování věcného záměru zákona, oslovili jsme širokou laickou i odbornou veřejnost prostřednictvím dotazníků. Snažili jsme se zjistit názory klientů i samotných realitních kanceláří. Získali jsme celkem 2284 odpovědí. Všem byla mimo jiné položena otázka zda si myslí, že je třeba zvláštním zákonem nastavit pravidla pro činnost realitních zprostředkovatelů. Pro ANO se vyslovilo 81 % zákazníků a 76 % zprostředkovatelů. Proto jsem přesvědčena, že zákon získá podporu veřejnosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Důvodem zahájení prací na zákonu byly především stále se opakující problémy s činností realitních zprostředkovatelů, často z důvodu jejich nízké odbornosti. To společně s chybějícími pravidly pro tuto činnost významně přispívá k rostoucímu počtu poškozených klientů.
 
Spotřebitelé od realitních zprostředkovatelů očekávají bezproblémový průběh obchodu. Mnohdy do těchto transakcí přesouvají celoživotní úspory nebo podstatnou část majetku. Samoregulace trhu, která by prostřednictvím  konkurenčního boje „vyčistila zrno od plev“, tedy kvalitní zprostředkovatele od nekvalitních, v minulých 25 letech prostě nezafungovala. Připočteme-li k tomu skutečnost, že ochrana práv spotřebitelů je v  České republice často neúčinná, nelze se divit, že spotřebitelé nemají v realitní služby důvěru a používají je stále méně.
 
„Hlavním cílem nové navrhované zákonné úpravy je především ochrana spotřebitele,“ dodává Karla Šlechtová. Dalšími cíli jsou kultivace trhu s nemovitostmi, protože řada nepoctivců podniká na úkor opravdu profesionálních realitních zprostředkovatelů. Jde i o sblížení podmínek v ČR s ostatními státy EU a zvýšení důvěryhodnosti realitního podnikání u nás. Nový zákon v sobě tedy skrývá i další, hospodářský podtext: stoupne-li počet realitních obchodů přes profesionální makléře, zvýší se i množství daní, odvedených z těchto transakcí do státního rozpočtu. Zatím sílí mezi lidmi spíše trend zajišťovat si nákup a prodej nemovitostí vlastními silami.

Často kladené dotazy k návrhu zákona zde.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…