Ministryně Šlechtová: Chceme podporovat rozvoj česko-bavorského příhraničí

01.03.2016 9:05

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová 29. února s bavorským ministrem financí, zemského rozvoje a vlasti Dr. Markusem Söderem při společném setkání ve Weidenu slavnostně prezentovali společnou česko-bavorskou rozvojovou studii. Studie na české straně zahrnuje tři kraje přiléhající ke státní hranici se Svobodným státem Bavorsko – Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský. Během vzájemného neformálního setkání, které slavnostní prezentaci předcházelo, bylo diskutováno i téma migrační krize.

Ministryně Šlechtová: Chceme podporovat rozvoj česko-bavorského příhraničí
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Představením společné studie bylo slavnostně oznámeno zřízení čtyř koordinačních míst, které se dále budou zabývat podporou realizace vybraných společných projektů, a to včetně oblasti cestovního ruchu. „Tři tato místa budou zřízena pro jednotlivé bavorské vládní kraje (se sídly v Markredwitz, Chamu a Freuyngu), čtvrté bude zaměřeno na koordinaci přeshraničních aktivit a bude sídlit v Regenu. Činnost posledně zmíněného koordinačního místa bude majoritně podporovat Ministerstvo pro místní rozvoj za finančního přispění bavorského Ministerstva financí, zemského rozvoje a vlasti a okresu Regen,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Ve svém projevu ministryně jednoznačně deklarovala důraz na spolupráci se sousedními státy, zejména s Německem. Přeshraniční studie představuje důležitý dokument, který přispěje k tomu, aby vzájemná spolupráce obou zemí (České republiky a Bavorska) byla dále strategicky rozvíjena. „Řešili jsme samozřejmě i citlivé téma migrace, včetně omezení, které může do budoucna přinést,“ doplnila ministryně Karla Šlechtová.

Součástí návštěvy byla i prohlídka kulturního centra Bavaria Bohemia

Následovala návštěva bavorské obchodní akademie ve Weidenu, zaměřené na výuku cizích jazyků. Společně s představiteli bavorského státního Ministerstva vnitra předala ministryně 16 jazykových certifikátů z českého jazyka, jak bavorským policistům, tak studentům, a dvěma vybraným bavorským studentům i certifikát k účasti na několikatýdenní pobyt v Praze spojený s výukou češtiny. Výuka českého jazyka je realizována ve spolupráci s Karlovou Univerzitou. Symbolické bylo, že během předání certifikátů se do tlumočení zapojili i samotní bavorští studenti.

Součástí návštěvy paní ministryně v Bavorsku byla i prohlídka společného česko-bavorského projektu – kulturního centra Bavaria Bohemia. Ministryně Karla Šlechtová se zde seznámila s probíhající výstavou Baroko v Čechách a dalšími připravovanými aktivitami. Ze strany paní ministryně byla přislíbena podpora projektu i intenzivnější propojení vzájemné propagace cestovního ruchu, zmíněny byly i některé konkrétní záměry, například orientace na cílovou skupinu seniorů atd. Důležitým faktorem pro další rozvoj vzájemné spolupráce a informování se je dle paní ministryně i působení koordinátorky česko-bavorských projektů v kulturním centru Bavaria Bohemia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.