Ministryně Šlechtová: Další rozvoj měst a obcí je téma, které se nedotýká jen odborníků, ale i politiků a obyvatel

15.03.2016 19:05

Do Evropského Habitatu v Praze se významně zapíší také Češi. Několik akcí na významném mezinárodním Fóru bude svým obsahem sice zaměřeno na rozvoj měst a obcí v globálním měřítku, přednášet jej ale budou představitelé českých institucí. Navíc se do akce zapojí také studenti několika vysokých škol.

Ministryně Šlechtová: Další rozvoj měst a obcí je téma, které se nedotýká jen odborníků, ale i politiků a obyvatel
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Jsem velmi ráda, že do Habitatu nahlas promluví také čeští odborníci, o to více, že právě v této době je další rozvoj našich měst a obcí významným tématem, který se tak dotýká nejen jich, ale také dalších skupin, jako jsou politici, či sami obyvatelé,“ říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Oceňuje také témata, která si zástupci českých institucí a organizací zvolili. Jsou podle ní aktuální a přitom s nadčasovou platností.
 
Samo Ministerstvo pro místní rozvoj, jakožto hostitelská organizace, si vybralo několik témat, se kterými se bude prezentovat. Uvede tak například prezentaci věnující se programům na podporu bydlení v České republice a jejich systému. Dalším tématem MMR bude vliv turismu na rozvoj lokalit. MMR představí také role a potenciál integrovaných přístupů k udržitelnému rozvoji měst. Věnovat se budou zástupci MMR také 20. výročí soutěže Vesnice roku České republiky.
 
Hospodářská komora České republiky připomene 700. výročí od narození císaře Karla IV. na přednášce Vzestup Prahy – od Karla IV. do roku 2030. Upozorní nejen na geniálního urbanistu a vlastně jednoho z prvních „developerů“, ale také na další rozvoj měst v historii na příkladu Prahy. V historickém kontextu se Hospodářská komora pokusí vysvětlit princip přístupu k rozvoji území s přihlédnutím ke všem významným faktorům. Druhou přednáškou Hospodářské komory České republiky budou ekonomické aspekty důležité pro udržitelný rozvoj měst a obcí.
 
Úřad Vlády České republiky vystoupí kupříkladu s tématem segregace, či měst v procesu přerodu – jak technologie a data pomáhají k rozvoji měst. Řízení městských aktivit na pomezí veřejného a privátního sektoru představí zástupci města Veselí nad Moravou.
 
Samostatným tématem se na konferenci Habitat stane také město Ostrava, které představí z pohledu architektury zástupci Českého vysokého učení technického. Veřejná prostranství – plánování a management řízení se stanou tématem pro Fakultu architektury ČVUT. Studenti této vysoké školy představí na Habitatu také své modely, které s tématem přímo souvisejí.
Svaz měst a obcí se na konferenci Habitat bude prezentovat tím, jak mohou municipality využít udržitelný rozvoj na svém území. ARTN přijde s tématem sociální a ekonomické odpovědnosti v územním plánování, Dopravní podnik Hlavního města Prahy představí místní systém veřejné dopravy a organizátoři konferencí reSite budou zastupovat téma partnerství veřejného a privátního sektoru ve 21. století. Do konference se pak zapojí také další české instituce či organizace, jako například pražský Institut plánování a rozvoje města.
„Věřím, že čeští odborníci přispějí nejen k odborné diskusi, ale také že představí místní přístup k udržitelnému rozvoji a pomohou tak k rozvíjející se odborné (ale i laické) diskusi o budoucnosti našich měst a obcí,“ dodává ministryně Karla Šlechtová.
 
Celý program konference Habitat ke stažení ZDE    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.