Ministryně Šlechtová: Pokuty, týkající se tepla a vody, se zmírní. Zákon je přísný

11.04.2015 22:34

Poslanecká sněmovna ČR schválila novelu zákona o službách, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v bytovém domě, a to ve znění úprav navržených Senátem ČR.

Ministryně Šlechtová: Pokuty, týkající se tepla a vody, se zmírní. Zákon je přísný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Novela obsahuje, mimo jiné, zmocnění Ministerstva pro místní rozvoj k vydání vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla a společnou přípravu teplé vody v domě. Jsem ráda, že dojde také ke zmírnění současného zákona, který je při uplatňování pokut při neplnění povinností poskytovatele služeb či příjemce zbytečně přísný,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Další úpravou obsaženou v novele, je odstranění zbytečné tvrdosti zákona o službách v případě uplatnění pokuty při neplnění povinností poskytovatele nebo příjemce služeb. Současně byl poplatek z prodlení nahrazen ustanovením občanského zákoníku upravujícím úrok z prodlení.

Úpravy, přijaté na základě pozměňovacích návrhů uplatněných Senátem, reagují na možné budoucí změny, týkající se povinnosti instalovat do bytů přístroje registrující dodávku tepelné energie, upravené v předpisech Ministerstva průmyslu a obchodu. V případě, že by v budoucnu byla upravena Ministerstvem průmyslu a obchodu výjimka z povinnosti instalace přístrojů registrujících dodávku tepelné energie, je stanoven v zákoně o službách náhradní postup pro rozúčtování nákladů na dodávku tepla.

Novela zákona bude předložena k podpisu prezidentu republiky. Účinnost zákona je stanovena na 1. ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…