Ministryně Valachová: Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu

08.06.2017 12:29

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy I Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu:

Ministryně Valachová: Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Dovolte, abych představila vládní návrh zákona, kterým se předkládají Parlamentu, pardon, vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy 1 Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu. Jedná se o sněmovní tisk 1093, první čtení.

Mezinárodní úmluva proti dopingu ve sportu byla přijata na konferenci UNESCO v roce 2005, je mnohostrannou smlouvou, která vstoupila pro nás v platnost v roce 2007. Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu, také posílit antidopingové organizace národní a vytvořit smluvní rámec pro společný boj vládních i nevládních organizací proti dopingu.

Nedílnými součástmi jsou přílohy zakázaných látek nebo mezinárodního standardu pro terapeutické výjimky.

Úmluva patří do kategorie smluv, jejichž přijetí - nebo nepřijetí jejich změn je podmíněno souhlasem Parlamentu České republiky a ratifikací prezidentem republiky. Přílohy jsou nedílnou součástí. Proto je nutno z hlediska jejich změn také tento postup použít.

V souvislosti s vývojem dopingových látek a metod v oblasti sportu je Příloha 1 Úmluvy aktualizována každoročně. To je také předmět návrhu, který předkládám. Změny přílohy aktualizují a doplňují přílohu o nově zařazené látky a metody s dopingovým účinkem.

Konkrétně došlo k uveřejnění jmenovitého výčtu látek ve skupině steroidů a upřesnění některých kvantitativních limitů. Tyto změny přispějí k vyjasnění některých sporných ustanovení nebo vykládání pravidel v oblasti antidopingu. Předložený materiál nemá dopady na státní rozpočet ani veřejné rozpočty a vzhledem k tomu, že se jedná o každoroční aktualizaci Úmluvy, která je v podstatě technického charakteru, dovolila bych si navrhnout zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na 30 dnů.

Děkuji za pozornost a podporu v prvním čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…