Ministryně Valachová: Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu

08.06.2017 12:29

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy I Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu:

Ministryně Valachová: Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Dovolte, abych představila vládní návrh zákona, kterým se předkládají Parlamentu, pardon, vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy 1 Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu. Jedná se o sněmovní tisk 1093, první čtení.

Mezinárodní úmluva proti dopingu ve sportu byla přijata na konferenci UNESCO v roce 2005, je mnohostrannou smlouvou, která vstoupila pro nás v platnost v roce 2007. Cílem je zohlednit nové okolnosti v boji proti dopingu, také posílit antidopingové organizace národní a vytvořit smluvní rámec pro společný boj vládních i nevládních organizací proti dopingu.

Nedílnými součástmi jsou přílohy zakázaných látek nebo mezinárodního standardu pro terapeutické výjimky.

Úmluva patří do kategorie smluv, jejichž přijetí - nebo nepřijetí jejich změn je podmíněno souhlasem Parlamentu České republiky a ratifikací prezidentem republiky. Přílohy jsou nedílnou součástí. Proto je nutno z hlediska jejich změn také tento postup použít.

V souvislosti s vývojem dopingových látek a metod v oblasti sportu je Příloha 1 Úmluvy aktualizována každoročně. To je také předmět návrhu, který předkládám. Změny přílohy aktualizují a doplňují přílohu o nově zařazené látky a metody s dopingovým účinkem.

Konkrétně došlo k uveřejnění jmenovitého výčtu látek ve skupině steroidů a upřesnění některých kvantitativních limitů. Tyto změny přispějí k vyjasnění některých sporných ustanovení nebo vykládání pravidel v oblasti antidopingu. Předložený materiál nemá dopady na státní rozpočet ani veřejné rozpočty a vzhledem k tomu, že se jedná o každoroční aktualizaci Úmluvy, která je v podstatě technického charakteru, dovolila bych si navrhnout zkrácení lhůty pro projednání ve výborech na 30 dnů.

Děkuji za pozornost a podporu v prvním čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.