Ministryně Valachová si připomene 17. listopad v Brně

16.11.2015 16:59

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová si při příležitosti výročí listopadové revoluce v roce 1989 připomene širší význam 17. listopadu v českých dějinách a studentském hnutí.

Ministryně Valachová si připomene 17. listopad v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Společně s pedagogy a studenty Masarykovy univerzity a jejich hosty si zítra, tedy v úterý 17. listopadu, připomene Mezinárodní den studenstva, který má uctít význam studentských demonstrací proti nacismu v roce 1939. Program startující v brněnském kině Scala organizuje Masarykova univerzita (MU). Hlavním bodem programu bude diskuse na téma lidskost versus barbarství, ve které vystoupí vnuk velitele vyhlazovacího tábora v Osvětimi Rainer Höss a izraelská novinářka Tal Bashan, jejíž matka, spisovatelka Ruth Bondy, Osvětim přežila.

„Höss používá své jméno jako zbraň proti doktríně, kterou kdysi reprezentovalo. Přednáší každoročně na desítkách škol, popisuje historii své rodiny a apeluje na toleranci. Vyzývá mladé lidi, aby odmítali všechny formy násilí, nesnášenlivosti, extremismu a fanatismu,“ uvedl Tomáš Mozga, předseda Spolku absolventů a přátel MU, který akci spolupořádá.

„Téma celého programu, který je pořádán také u příležitosti Roku smíření a který vyhlásilo město Brno, je bohužel po pátečních událostech v Paříži mnohem aktuálnější, než bychom si přáli a než bychom si ještě před několika dny dokázali představit. Brutální útoky v Paříži ukazují, že boj za lidskost proti barbarství neskončil nějakým konkrétním historickým okamžikem a je potřeba vést jej neustále. Studenti v něm hráli a hrají klíčovou roli, jak dokazují studentské demonstrace proti nacismu v roce 1939 i ty z roku 1989 proti totalitě, které posléze vedly dokonce ke změně režimu,“ zdůvodňuje ministryně Kateřina Valachová, proč si k letošnímu připomenutí událostí 17. listopadu vybrala právě Brno.

Moderovaná diskuse (v angličtině s tlumočením do češtiny) nazvané Freedom Lecture 2015: Lidskost vs. barbarství, se odehraje od 15:30 v Univerzitním kině Scala. Vstup je zdarma stejně jako na další části programu. Více o programu ZDE.

Součástí akce bude tradiční lampionový průvod

Rektor Masarykovy Univerzity Mikuláš Bek a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová společně položí také květiny a zapálí svíci u Kounicových kolejí, odkud řadu studentů organizujících protesty v roce 1939 nacisti odvezli a později poslali do koncentračních táborů. Součástí celé akce Sedmnáctý studentský bude také tradiční lampionový průvod pořádaný Nadačním fondem studentů Filozofické fakulty MU a projekce dvou filmových snímků.

Od 14:00 uvede Scala dokument Živý mrtvý, který se věnuje hrůzám v koncentračním táboře v Osvětimi. Ve 20:30 pak kino nabídne dokument Síla lidskosti o činech Nicholase Wintona, který během nacistické okupace zachránil téměř 700 převážně židovských dětí. Na snímek naváže krátká beseda vedená dramaturgem Zdeňkem Tulisem.

Lampionový průvod, který organizuje Nadační fond studentů Filozofické fakulty MU, letos půjde opačným směrem než obvykle. Sraz je v 17:30 na náměstí Míru na konečné tramvaje číslo 4. Odsud vyrazí směrem do centra města kolem Kounicových kolejí a Právnické a Filozofické fakulty MU na Komenského náměstí a bude pokračovat do protileteckého krytu v Husově ulici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.