Mladá Boleslav: Město pomohlo v rámci projektu Cesta z ulice další osobě v návratu domů

25.11.2023 16:29 | Tisková zpráva

Odbor bezpečnosti a prevence kriminality ve spolupráci s dalšími subjekty zajistil ve středu 23. listopadu v rámci projektu Cesta z ulice návrat do místa bydliště další osobě, která žila ve městě Mladá Boleslav jako osoba bez domova. Tentokrát se jednalo o muže rumunské národnosti, který přijel do Mladé Boleslavi za prací, aniž by měl předem tuto práci vyjednanou nebo alespoň přislíbenou.

Mladá Boleslav: Město pomohlo v rámci projektu Cesta z ulice další osobě v návratu domů
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Po příjezdu začátkem listopadu tohoto roku se tomuto muži nepodařilo najít práci v žádné z pracovních agentur, které působí v Mladé Boleslavi. Za poslední peníze, které měl sebou, si platil několik dnů nocleh na ubytovně. Poté musel ubytovnu opustit a zůstal zcela bez prostředků na ulici v Mladé Boleslavi jako bezdomovec. V této době jedl pouze to, co nalezl v odpadkových kontejnerech, nebo co si koupil za vyžebrané peníze. Přespával na různých místech ve městě. Nejčastěji na lavičce v parku nebo autobusové zastávce. Zde tohoto muže kontrolovala v noci z úterý na středu hlídka městské policie. Při kontrole strážníci zjistili, že muž není schopen se orientovat ve městě, je prochladlý a chtěl by se vrátit domů do Rumunska. Strážníci muži poskytli základní informace o možnostech pomoci města s jeho návratem domů a také mu přivezli horký čaj a něco k jídlu.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí

Ve středu 23. listopadu ráno ředitel městské policie o tomto případu informoval vedoucího odboru bezpečnosti a prevence kriminality, následně hlídka muže na odbor přivezla a zde s ním sepsali žádost po pomoc v rámci projektu Cesta z ulice. Po vyřízení veškerých záležitostí bylo ve spolupráci se střediskem Naděje zajištěno, že muž se mohl vykoupat a obměnit špinavé a páchnoucí oblečení, které měl na sobě.

Z důvodu obsazení všech autobusových linek do Rumunska byl odjezd naplánován na druhý den. V průběhu dne došlo ve středisku Naděje k závažnému porušení podmínek, pro které byl tento muž na nějakou dobu ze střediska vykázán. Bohužel se již ve stanovený čas do střediska nevrátil. Muže poté nalezl vedoucí OBPK a strážníci jej po celou noc monitorovali a opět mu přivezli horký čaj a jídlo. Další den byl městskou policií v doprovodu pracovníka odboru bezpečnosti a prevence kriminality odvezen z Mladé Boleslavi do Prahy, odkud následně odjel autobusem do Rumunska.

Tento příběh ukazuje, že projekt pomoci s názvem Cesta z ulice, který představil odbor bezpečnosti a prevence kriminality již v roce 2020, opravdu funguje a pomáhá lidem bez domova nejen s jejich návratem domů, ale hlavně se změnou stylu života, když žijí jako bezdomovci.

Od roku 2020 tak město pomohlo v rámci projektu Cesta z ulice v návratu domů již 78 osobám, z toho 20 v letošním roce. Ve všech případech se jedná o osoby, které s návratem souhlasily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…