Mlýnková Išková (Svobodní): Sexuální orientace nevypovídá nic o kvalitě rodičů

27.05.2018 7:37

Česká společnost už několik dní horlivě diskutuje o rozhodnutí nejvyššího soudu, který uznal pár gayů za rodiče dítěte. Odpůrci tohoto rozhodnutí se vesměs opírají o tři argumenty.

Mlýnková Išková (Svobodní): Sexuální orientace nevypovídá nic o kvalitě rodičů
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Na tyto argumenty však dopadá stín dvojího metru.

Je to proti přírodě!

Tohle je asi vůbec nejčastější argument. Ano, dva muži nebo dvě ženy dítě nezplodí, avšak to ještě není důvod, proč by nemohli děti úspěšně a s obrovskou láskou vychovávat.

Pokud patříte i vy mezi zastánce přírodních zákonů, ráda bych se vás zeptala na pár otázek. Stavíte se takto negativně také k umělému oplodnění u párů, kterým se nedaří počít dítě? I v tomto případě se přece příroda rozhodla, že tento pár mít dítě přirozenou cestou nemůže.

Stavíte se negativně i proti lékařské péči u žen, které mají rizikové těhotenství? Mnoho žen by bez pomoci lékařů a medikamentů dítě vůbec nedonosilo. Myslíte si, že taková žena a její partner by také neměli mít děti? Přece i v tomto případě se příroda rozhodla, že dítě nemá být donošeno a bez moderní medicíny by o něj žena přišla.

A vůbec, odmítáte jakoukoli lékařskou péči? Pokud byste byli v ohrožení života, odmítli byste lék a vaše poslední slova by byla: příroda si to tak nepřeje“?

Podle mě nelze v jednom případě argumentovat přírodou a v jiném, svou podstatou stejném, zase ne. Pokud můžou mít dítě jen ty páry, které jsou je schopni zplodit a donosit, pak by podle této logiky nemohly existovat jak umělá oplodnění, tak adopce neplodnými páry.

To dítě bude chudák!

Nikdo z nás nezná ony homosexuální rodiče, ale téměř každý si je jistý, že dítě bude trpět kvůli tomu, že nežije v rodině heterosexuálů. Opět bych reagovala otázkou: je heterosexualita zárukou toho, že daný člověk bude dobrý rodič?

Ano i já souhlasím, že ideální je, pokud má dítě matku a otce. Avšak netvrdím, že v ničem jiném nemůže dítě žít spokojeně. Ani bych si to nedovolila tvrdit, protože v takovém případě bych musela požadovat zákaz rozvodů.

V České republice je 175 tisíc neúplných rodin. Tedy rodin, kde jeden z rodičů chybí. Pokud někdo chce brojit proti tomu, aby homosexuálové mohli utvořit s dětmi rodiny (protože chybí jeden z ženského nebo mužského vzoru), měli by brojit i proti rozvodům. I v případě rozvodu je přece model matka–otec–dítě pošramocen.

V dnešní době je už zcela běžné, že na rodičovskou dovolenou odchází muž a žena se krátce po porodu vrací do práce. Zaštiťovat se starými pořádky mi tedy i v tomto případe nedává smysl.

Tradiční rodina je v ohrožení!

Tento argument slýchám několik let a stále se mi nepodařilo rozlousknout, co jím lidé, kteří ho používají, myslí. Podle jejich uvažování to, že by homosexuálové mohli adoptovat (nebo v tomto případě být uznání za rodiče) děti, mělo vést k tomu, že tradiční heterosexuální páry a z nich vzešlé rodiny by měly postupně přestat existovat.

Když to obrátím, copak je dnes uzavírání sňatků a následné rodičovství u heterosexuálních párů zapříčiněno tím, že se homosexuálové nemohou vzít a adoptovat děti?

Vsadila bych se o cokoli, že v České republice neexistuje ani jeden manželský pár, který manželství uzavřel z důvodu, že homosexuálové ho uzavřít nemůžou. Tak proč by to mělo fungovat obráceně? Vy byste neuzavřeli manželství s milovaným člověkem kvůli tomu, že by tak mohl učinit i jiný, homosexuální, pár?

Homosexuální páry toužící po dětech si našly cesty, jak je mít. Fakticky takové rodiny existují roky. Na nás je už jen to takové rodiny akceptovat a uznat jim stejná práva, jako mají rodiny heterosexuálních párů.

Terézia Mlýnková Išková,
zastupitelka Hodonína a členka Republikového výboru Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.