Moravčík (SPR-RSČ): Koncerty a stbácké praktiky

09.04.2017 8:36

Zvlášť starší ročníky si jistě budou pamatovat, jak v době husákovského socialismu komunisty řízená StB komplikovala život tehdejším kapelám, zvlášť undergroundovým - rozháněla či rušila jejich koncerty, sledovala muzikanty atp.

Moravčík (SPR-RSČ): Koncerty a stbácké praktiky
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Po sametovém revoluci (resp. sametovém podvodu) si mohli muzikanti oddechnout, protože všechno tohle skončilo a zvlášť devadesátá léta, resp. především jejich první polovina, proběhla ve znamení maximální svobody ohledně hudebního vyjadřování. Tím horší je, že komunistický přístup ke kapelám se v posledních letech v plné síle vrací, a zdá se, že ještě předčí praktiky tehdejší StB. Co je ovšem smutné -  vrací se paradoxně právě od těch, kteří jím v minulosti trpěli, resp. trpěli by, kdyby tehdy hudebně fungovali.

Náhodou jsem se dověděl o jednom takovém čerstvém případu, který rozhodně není prvním. Ve stručnosti: pořadatel koncertů a festivalu Žižkovská noc, nějaký Marek Dočekal, nechutně zpacifikoval nějakou kapelu s názvem Na Rovinu a to tak, že ji po odehrání koncertu v pražském klubu Vystřelený Voko osobně poslal do pr***e, řekl jim, že v Praze si již nezahrají, odmítl jim vyplatit honorář (nakonec jim vyplatil 88kč jako odkaz na akronym HH - Heil Hitler - čímž chtěl členům kapely nejspíš sdělit, že jsou "náckové") a veřejně vyzval k bojkotu kapely. A proč to všechno? Jeden z muzikantů kapely si totiž na popruh své kytary dovolil, vedle mnoha dalších odznaků, připnout také odznak s nápisem "Islám v ČR nechceme". A jelikož je podle dnešních sluníčkářů (kterými se to ve sféře moderní populární hudby bohužel dost hemží) každý, kdo nějak veřejně vystupuje proti islámu, nacista a nezaslouží si existovat ve slušné a korektní "nehejtující" společnosti, kapela dopadla tak, jak dopadla. Podrobněji si o celém incidentu můžete přečíst zde, přímo od kádrováka Dočekala. Doporučuji i komentáře pod statusem.

Co k tomu dodat? Kromě připomenutí skutečnosti, o níž už dříve psal dr. Sládek, že tzv. komedianti museli za dávných časů po setmění být za hradbami města, celý incident vyvolává obecnější myšlenku, nakolik by stát měl vlastně finančně podporovat kulturu a jakou. A i když je samozřejmě možné či velmi pravděpodobné, že jak onen klubový koncert, tak i festival Žižkovská noc se obešel zcela bez finančích příspěvků ze státní kasy, tak za republikány mohu říci, že pokud uspějeme ve volbách, penězovody k nejrůznějším "umělcům", kteří z nich čerpají zdroje na realizaci svých projektů často velmi pochybné kvality, budou ztenčeny ve prospěch jiných, mnohem důležitějších věcí, nebo aspoň ve prospěch skutečně kvalitní kulturní produkce.

Osobně jsem fanouškem moderní populární hudby - poslouchám lecos od folku, bluegrass a country, přes rock až k melodickému metalu. Nicméně v reakci na tento incident, v němž se Dočekal projevil jako kovaný fašista, bych rád alespoň symbolicky vyzval k bojkotu dalších ročníků Dočekalova festivalu Žižkovská noc. A abych tématicky "hudební" článek zakončil hudebně, nabízím k poslechu mou parodii jedné písně jisté mé oblibené kapely. Lidé jako Dočekal se v ní určitě aspoň z části poznají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.