Moravec (ODS): Chceme vrátit Hradec Králové znovu na špici, kam patří

08.09.2018 15:24

Hradecká ODS chce vrátit město znovu na špici, podporovat bude bydlení a práci pro lidi.

Moravec (ODS): Chceme vrátit Hradec Králové znovu na špici, kam patří
Foto: ods.cz
Popisek: Michal Moravec (ODS)

Občanské demokraty vede do podzimních komunálních voleb v Hradci Králové pětačtyřicetiletý manažer Michal Moravec, prioritou strany je alespoň zdvojnásobit minulý volební výsledek a znovu se podílet na řízení města. Zaznělo to na úterní tiskové konferenci k zahájení volební kampaně.

Podle ODS je potřeba začít město koncepčně řídit a mít na paměti potřeby občanů. „Když město vedla ODS, stavělo se, investovalo, město se rozvíjelo. Hradec Králové byl tehdy nejlepším českým městem pro život. A teď? Investice stojí, město nikam nesměřuje, v kvalitě života se propadá. Je potřeba začít pracovat pro město a ne jen přežívat z roku na rok. ODS má na tu práci sedmatřicet silných a schopných kandidátů. Chceme vrátit Hradec znovu na špici, kam patří," popisuje Michal Moravec motivaci osobností kandidujících za ODS. Na druhém místě se o důvěru voličů uchází dlouholetý vedoucí živnostenského úřadu Jiří Bláha, trojku má programátor Jakub Vít, na čtvrtém místě je manažerka Věra Šenková a první pětku uzavírá jednatel Jaroslav Filip. Na kandidátce se objevují i tři nezávislé osobnosti - emeritní děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Alexandr Hrabálek, vysokoškolský pedagog Miroslav Půža a tajemník Východočeské ovocnářské unie Václav Ludvík.

Do voleb jde ODS s heslem Bydlet, pracovat, žít v Hradci Králové. Shrnuje v něm stěžejní body svého programu. V otázce bydlení chce podporovat bytovou výstavbu včetně nájemního a sociálního bydlení, posílit pravomoci komisí místní samosprávy v otázkách investic nebo nastartovat rekonstrukce sídlišť a okrajových městských částí. Pro vznik nových pracovních míst chce do města přivést investory, vybudovat čistou průmyslovou zónu a podporovat drobné podnikání. Životu ve městě by mělo pomoct rozhýbání stagnujících rekonstrukcí a městských investic, rozšíření zelených ploch a udržení smysluplné podpory kultury, sportu a sociálních služeb. Hradec Králové by měl podle ODS dostat jasné směřování s vizí až do roku 2100, magistrát se má mnohem víc otevřít občanům a město začít usilovat o zrychlení výstavby dopravních staveb, které z města odvedou tranzitní dopravu.

„Náš volební program je natolik realistický, aby byl splnitelný, ale zároveň dost ambiciózní, jak si Hradec Králové zaslouží. Za uplynulé roky se rozvoj města opravdu zastavil. Znovu ho rozhýbat bude běh na dlouhou trať, ale tím spíš je potřeba nestát na místě a vyběhnout," glosuje Moravec. Fungování města přirovnává k dobré domácnosti. „Ta si také koupí jen to, na co má, zbytečně se nezadlužuje a nedělá nesmysly. Podle mě by město mělo fungovat úplně stejně. Rozumná míra zadlužení, priorita důležitým věcem a hlavně zdravý rozum do hrsti," vypočítává. ODS má jasno také o finančním krytí většiny návrhů. Případnou stavbu obecních nájemních a startovacích bytů by chtěla krýt z pobídek Ministerstva pro místní rozvoj, rekonstrukce prašných cest a ulic v okrajových městských částech z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury. Začít by se podle Moravce mělo čerpáním investičního rozpočtu města . „V tuhle chvíli se nečerpá téměř vůbec, protože investiční projekty stojí. Pokud jde o zadlužování města, mělo by být rozumné a pod kontrolou. Není problém se zadlužit, jde o to udržet dluhy na uzdě," uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…