Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Karlovarského kraje promarnil nabídku miliardové investice

31.08.2021 10:53 | Tisková zpráva

Neskutečné, neuvěřitelné a bohužel také nevratné. Takové je rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a některých jeho radních, kteří nepodpořili projekt na výrobu baterií pro elektromobily. Gigafactory se přitom mohla budovat na území Karlovarského kraje, což již bylo přislíbeno dotčenými ministry.

Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtman Karlovarského kraje promarnil nabídku miliardové investice
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Vše bylo předběžné připraveno, domluveno a dojednáno. Vláda nám chtěla pomoci, ale očekávala, že v rámci Fondu spravedlivé transformace budou projekty na výrobu baterií schváleny, a že je vedení kraje bude považovat za svoji prioritu, neboť to je jedno z odvětví, které má obrovskou budoucnost,“ říká poslankyně Parlamentu ČR a opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová, která v minulosti tuto investici předjednala.

Poslankyně bohužel musela v minulých dnech sledovat, jak vláda rozhodla, že místo v Karlovarském kraji bude obří projekt na výrobu baterií přesunut do Ústeckého kraje, kde boj nevzdali a projekty na výrobu autobaterií podpořili.

„Proces transformace regionu v Karlovarském kraji kritizujeme dlouhodobě. Poukazujeme na jeho neprůhlednost, na absolutně špatně zvolené strategické projekty i na fakt, že nebyly vybrány žádné projekty s takzvanou produktivní investicí. Bohužel nás nikdo neposlouchá a vedení kraje si jede svoji linii, která je plná vizí, nadějí, snů, ale nic hmatatelného a konkrétního nenabízí a vše je jen někde v oblacích,“ pokračuje dále poslankyně, která si myslí, že se v případě Gigafactory jedná o naprosto neomluvitelný přešlap, který se bohužel negativně zapíše do životů všech obyvatel Karlovarského kraje, protože podobná šance na miliardový strategický projekt nabízející stovky a možná i tisíce pracovních míst navazanych na další oblasti se už opakovat nebude.

Slova poslankyně potvrzuje i předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek, která právě projekty směřující k výrobě autobaterií podala a očekávala od vedení Karlovarského kraje jejich schválení a podporu. „Sokolovská uhelná věnovala nemalou pozornost přípravě projektu Gigafactory, v podstatě celého bateriového řetězce. Viděla v tomto jeden ze zásadních strategických projektů pro transformaci regionu a pro zásadní změny s pozitivními dopady na celý Karlovarský kraj. Nelze zastřít zklamání z toho, že tento projekt nezískal regionální podporu na rozdíl od regionální podpory, které se dostalo obdobnému projektu v Ústeckém kraji,“ uvedl Pavel Tomek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.