Mračková Vildumetzová (ANO): Hrozí porušení zákona o veřejných zakázkách a vratka státní dotace

08.04.2021 6:37

Rozhodnutí vedení Karlovarského kraje o změně v projektové dokumentaci Císařských Lázní zavání obrovským problémem. Podle poslankyně a opoziční krajské zastupitelky Jany Mračkové Vildumetzové je návrh na změnu projektu při již vysoutěžené a rok a půl realizované zakázce, bezhlavým a nezodpovědným krokem.

Mračková Vildumetzová (ANO): Hrozí porušení zákona o veřejných zakázkách a vratka státní dotace
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Ve vedení kraje dnes sedí skoro stejní zastupitelé, jako v minulém období. Většina z nich se měla možnost k projektu před jeho startem vyjádřit. Přesto změny přicházejí až teď. „V minulosti pod vedením tenkrát ještě primátora Petra Kulhánka se jen za projekty na revitalizaci lázní utratilo 65 milionů. Stavba se ale nikdy nezačala realizovat. My jsme za změnu projektu zaplatili 2 miliony, dosáhli jsme kladného stanoviska památkářů a výběrové řízení proběhlo bez jakékoliv námitky,“ připomíná Jana Mračková Vildumetzová.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

Realizace tak začala po dlouhých více jak 20 letech, které provázel jen plané politické sliby. „Obávám se, že zásahy do projektu mohou celou stavbu zastavit a prodražit. Navíc hrozí porušení zákona o veřejných zakázkách a následné vracení státní dotace ve výši 400 milionů korun, což by bylo pro náš kraj a současné ekonomické výhledy velmi nepříjemné,“ doplňuje Mračková Vildumetzová.

„Problém je ale v tom, že veškeré změny nejsou posvěceny památkáři a každá z nich znamená vícepráce, vícenáklady a možná v konečném důsledku i zastavení celé stavby,“ pokračuje dále poslankyně s tím, že o změnách v projektu nebyli krajští zastupitelé vůbec informováni.

Další problém vnímá Jana Mračková Vildumetzová, která projekt rekonstrukce Císařských lázní prosadila a zahájila, v memorandu uzavřeném mezi krajem a městem Karlovy Vary. To bylo podepsáno 15. listopadu 2018, a pokud by se něco mělo měnit, musí se schválit i změna memoranda. „Je to celé špatně. Bojím se, že tyto kroky významně ohrožují dokončení stavby. A to by byla pro Karlovy Vary i Karlovarský kraj ohromná škoda,“ dodává poslankyně s tím, že oprava Císařských lázní měla být podle původního plánu hotová na jaře přespříštího roku.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …