Mračková Vildumetzová (ANO): Jednání pana Polčáka nečestné bylo a všichni to víme

24.03.2022 11:51

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k provizi europoslance Polčáka z odškodnění obcí, postižených výbuchy ve Vrběticích

Mračková Vildumetzová (ANO): Jednání pana Polčáka nečestné bylo a všichni to víme
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní předsedající, vážení zástupci vlády, vážené poslankyně, poslanci,

vystoupil pan Okamura, vystoupil pan ministr vnitra. Vy víte, že já jsem tady včera vystupovala s tím a chtěla jsem zařadit také bod ohledně odškodnění kauzy Vrbětice pro jednotlivé obce. A opravdu mě velmi překvapilo, že to bylo vetováno pěti poslaneckými kluby. Poté včera večer to pokračovalo a dozvěděli jsme se, že starosta Vlachovic si chce vyplatit odměnu, což je v rozporu se zákonem o obcích, to tady pan ministr vnitra řekl, protože zákon říká, že starosta dostává za svůj výkon funkce odměnu, dostává jich 12 ročně a může jich dostat maximálně 14, ale ty dvě musí schválit příslušný orgán. Ale když se podíváte do mediálního prostoru, tak v mediálním prostoru je napsáno, že radní už to odhlasovali, že to odhlasovali i ti zastupitelé. Myslím si, že ty věci jsou opravdu velmi závažné, velmi závažné a že by se na půdě Poslanecké sněmovny řešit měly.

Jestliže tady pan ministr vnitra řekne, že Starostové nebo STAN že se nechová nečestně, ale to jednání pana Polčáka nečestné bylo, a všichni to víme, proto se stal taky ten krok, který se stal, a to je, že asi po nějakém i tlaku dneska pan Stanislav Polčák odstoupil z funkce prvního místopředsedy Starostů a Nezávislých. (Ministr Gazdík: To je lež. On nebyl první místopředseda.) On nebyl? Takže jen jako místopředseda. Omlouvám se za toto přeřeknutí. Takže odstoupil jako místopředseda hnutí STAN.

Ale já bych chtěla připomenout, že Stanislav Polčák byl od roku 2017 do roku 2021 předsedou Sdružení místních samospráv. A dnes je čestným předsedou Sdružení místních samospráv. Pokud se podíváte na facebookové stránky Sdružení místních samospráv, tak před několika týdny bylo jednání s vládou Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv, a kdo tam zastupoval Sdružení místních samospráv? Stanislav Polčák. Podívejte se na fotografie, byl tam přítomen.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Takže já se ptám, jestliže odstoupil pan Stanislav Polčák jako místopředseda hnutí STAN - a všichni víme, že zastoupení hnutí STAN je ve Sdružení místních samospráv velké, už jsem to tady říkala, novou předsedkyní Sdružení místních samospráv je Eliška Olšáková, naše kolegyně poslankyně za hnutí STAN, místopředsedkyní Sdružení místních samospráv je také moje kolegyně Věrka Kovářová, takže to zastoupení hnutí STAN je ve Sdružení místních samospráv velké. A my jsme opravdu přesvědčeni, že ty věci, které se dějí, a to, co je vidět i v tom mediálním prostoru, když média zjišťují a pan Polčák se vyjádří, že obce již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradili právní služby...

Takže obce už něco v minulosti uhradily? Je to normální, tento postup? Tento postup prostě není normální. A jestliže dneska tedy řekneme, že pan Polčák odstoupil z pozice místopředsedy, takže dobře, a on řekl, že se toho vzdá, tak ta jeho advokátní kancelář se toho nevzdá, takže ti jeho kolegové to dostanou.

Já znovu tady opakuji, ten zákon napsalo Ministerstvo vnitra, poslanci napříč politickým spektrem připodepsali a podepsali tento zákon a my jsme ho schválili v devadesátce. Nikdo za to nemá obdržet žádnou odměnu! Uvědomujete si to? Není toto možné. A proto je natolik důležité, abychom tento bod projednali.

Vnímám, že jsou dneska velmi důležité body, je tady paní ministryně obrany. Proto si dovolím tento bod navrhnout na pořad dnešní schůze jako čtvrtý bod po důležitých bodech, které dnes máme, a to po bodu 115, 75 a 76, čtvrtý bod s názvem Odškodnění obcí - kauza Vrbětice.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…