Mračková Vildumetzová (ANO): Kauza nemůže být vyřešena tím, že se politik pouze vzdá funkce místopředsedy strany

07.04.2022 12:09

Projev na 18. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2022 k politickému podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN

Mračková Vildumetzová (ANO): Kauza nemůže být vyřešena tím, že se politik pouze vzdá funkce místopředsedy strany
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové,

tuto mimořádnou schůzi jsme my a média pojmenovali jako schůzi ke kauze Polčák s názvem Politické podnikání Stanislava Polčáka, tedy ke kauze Stanislava Polčáka, politika, poslance Evropského parlamentu, čestného předsedy Sdružení místních samospráv, tady podotknu až od letošního roku, a dnes už i bývalého místopředsedy STANu, který měl získat od čtyř obcí zhruba 8 milionů korun výměnou za pomoc při prosazení zákona získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích.

Troufla bych si ale říct, že to není úplně správný název a možná ne úplně úplný, protože tato schůze by mohla měla mít v podtitulu této mimořádné schůze, že se to dotýká chování hnutí STAN a především ohrožení důvěry v demokratický legislativní proces. To je totiž ta především nejdůležitější skutečná podstata tohoto problému. Může to v tuto chvíli znít divně, ale tady nejde o tu konkrétní částku, kterou si Stanislav Polčák řekl, ale o to, že slíbil prosazení zákona výměnou za peníze a zároveň co ministru vnitra Vítu Rakušanovi, který je samozřejmě předseda a je ze stejné strany, nepřijde divné, totiž, že tu jeden z vrcholných politiků politické strany slibuje zařízení zákona nebo přesněji zařízení peněz ze státní kasy a bere nebo chce si z toho vzít provizi. Já jsem na začátku mohla použít daleko silnější slovní spojení. Nedovolila jsem si to, ale mohla jsem ten podtitul říci, že ne chování hnutí STAN, ale až mafiánské chování. A kdybych si ho dovolila říct, tak bych si ho mohla dovolit říct proto, že pan Polčák například v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že vedení hnutí STAN o jeho práci po celou dobu vědělo. Takže v tuto chvíli, když někdo se nad tím pozastavuje, tak on, pan Polčák, tvrdí, že všichni o tom věděli.

S kauzou Vrbětice je spojený v tuto chvíli ještě jeden případ v rámci STANu, a to je pan starosta Vlachovic, této obce se to nejvíce dotklo, a musím říct, že tím, že pan starosta Vlachovic měl schváleno již v rozpočtu odměnu pro sebe 1,2 milionu korun, tak v tuto chvíli tady nemůžeme podle mého názoru již hovořit o nějaké nešikovnosti, byť už se k tomu i pan ministr vnitra vyjadřoval, že je to v rozporu s jakýmkoliv zákonem o obcích, ale už to bylo v návrhu toho rozpočtu. Je jasné, že ten akt musí ještě proběhnout orgány té obce.

Já musím říct, že mě strašně mrzí, že jsem se tady dvakrát pokoušela vyzvat především koaliční poslance o zařazení tohoto bodu na program schůze, protože já jsem přesvědčena, že bychom měli společně dát signál, že toto by se nikdy nemělo již v budoucnosti stát a že bychom měli jasně říct, že toto není v pořádku, protože já to pak vnímám, a i moji kolegové z opozice, že vy tím dáváte s tím postupem souhlas. A to v žádném případě, a víme to všichni, protože se bavím s kolegy napříč politickým spektrem a vnímám i od kolegů z koalice, že s tím, co se stalo, i ti lidé z té koalice nesouhlasí. Velmi mě zarazil výraz nebo respektive to vyjádření pana ministra a zároveň předsedy hnutí STAN, který vlastně řekl, že šlo o politickou nešikovnost. Tak já nevím, co si pod tím mám - co to vlastně znamená, ta politická chyba. Já si říkám, že se na to přišlo? Že jsme se to v těch médiích dozvěděli? Tak opravdu nevím, co na to mám říct. Protože to nebyla politická nešikovnost. Kdyby se na to nepřišlo, tak by ten proces byl dotáhnut do konce. A otázkou je, jakým způsobem se to ještě dál bude řešit.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Já jsem opravdu přesvědčena, i moji kolegové z našeho klubu, že nemůže být tato kauza vyřešena tím, že se pouze tento politik vzdá funkce místopředsedy této politické strany. Já jsem měla možnost zaregistrovat v médiích, protože pan Polčák dává pořád řadu vyjádření, kdy on řekl: nikam se nestahuji, nikam neodcházím, v žádném případě to neplánuji, ano. Takže to jsou vyjádření, která říká, a opravdu někdy, když některá ta vyjádření vidím, tak na mě působí, a dovolím si to říct, jako arogantní, protože jako říkají: nám se vlastně nikdy nic nemůže stát.

Já jsem si třeba včera před tím svým projevem projížděla stránky všech protikorupčních organizací. A velmi mě překvapilo, že ani jedna protikorupční organizace se této kauze nevěnovala. Nevěnovala tomu ani řádek. Já jsem přesvědčena, že a myslela jsem si, když jsem dělala náměstkyni na vnitru a dojednávala jsem s těmito protikorupčními organizacemi řadu zákonů na zveřejňování smluv, na registr smluv, na dneska, když máme tady organizaci na dohled na financování politických stran, to byly všechno zákony, které jsem předkládala, tak jsem věřila, že jsou to protikorupční organizace a že se těmto věcem věnovat budou. Zároveň mě velmi překvapuje, že se k této kauze vůbec nevyjadřuje Česká pirátská strana. Ta, která byla v rámci těch protikorupčních organizací, třeba Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu České pirátské strany, získal první místo v rámci těchto protikorupčních organizací. Já jsem nezaznamenala jedno jeho vystoupení, jedno jeho vyjádření v rámci této kauzy.

Musím říct, že pan Stanislav Polčák je do současné chvíle, tak jak jsem řekla v úvodu, nadále čestným předsedou Sdružení místních samospráv. Když se vyjednával a projednával tento odškodňovací zákon, tak vystupoval někdy v roli advokáta, kde měl plnou moc od těch obcí, a vystupoval i jako předseda Sdružení místních samospráv. Když se podíváme na tiskovou konferenci, která proběhla v lednu letošního roku, tak pan ministr vnitra tam jasně avizoval, že by chtěl poděkovat dotčeným obcím, Sdružení místních samospráv a Ministerstvu vnitra, které ten zákon napsalo, předložilo, takže by všem těmto aktérům chtěl velmi poděkovat a že je dobře, že se to povedlo.

Když jsem se podívala trošičku pod tu pokličku Sdružení místních samospráv, ono určitě není žádným tajemstvím, že Sdružení místních samospráv nechci říct, že jsou tam především starostové od Starostů a nezávislých. To bych si v žádném případě nedovolila. Ale všichni víme tu historii, že v minulosti tady byl Svaz měst a obcí a svým způsobem Sdružení místních samospráv se vytvořilo jako "protiorganizace" hájící zájmy starostů a ve svém vedení dneska má i předsedkyni ze STANu. Pan Polčák byl také ze STANu a třeba na stránkách jsem našla, že vlastně pan starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák je předsedou dozorčí rady Sdružení místních samospráv. Tak to mě také trochu v tu chvíli zarazilo a překvapilo. A musím říct, že určitě jste zaregistrovali, že se změnili členové dozorčí rady České pošty a úplně poprvé historicky v dozorčí radě České pošty je zástupce Sdružení místních samospráv. Takže nikdy v historii tam zástupce nebyl, byl tam zástupce Asociace krajů a Svazu měst a obcí.

Já ještě na závěr musím si dovolit konstatovat, že mi přijde v tuto chvíli a troufnu si říct až komické, že se podle mého názoru hnutí STAN snaží trošičku odvést pozornost od této kauzy, a proto dneska na 8 hodin 45 minut svolali senátoři konferenci k tak zvanému zákonu lex Vrbětice, kde zpochybnili a chtějí dát návrh na zrušení části tohoto zákona. A to z toho důvodu, že občané, kteří nemají trvalý pobyt na území těchto dotčených obcí, tak nedostanou dané odškodnění. Já bych chtěla říct, že ten zákon se schvaloval zde v Poslanecké sněmovně a poté v Senátu. Dneska byla tisková konference v 8.40, podali to senátoři za STAN, devatenáct senátorů. A já se tedy ptám, jestli tedy bude zase nějaká odměna za to, že se budou napravovat chyby v tom, že něco bylo špatně napsáno.

Musím říct, že jsem si včera například ještě pustila tiskovou konferenci, která probíhala 28. května, která je i v tom výčtu pana Polčáka, za co si účtuje tu odměnu. A musím říct, že byl už závěr té tiskové konference a ta jedna paní novinářka se ptá: Mohl byste nám odpovědět, kolik jste vyčíslil újmu těch obyvatel? A pan Hamáček odpovídá: Pan Polčák se k částce vyjadřovat nebude, kolik to bude finančních prostředků, protože to bude předmětem dalšího jednání. A ta paní redaktorka se ptá: A řádově? A pan Polčák odpovídá: Uspokojivě, za naši stranu.

Protože my si dneska musíme pokládat i otázku, proč 310 milionů? To bylo pro těch pět obcí, pak tam ještě byly finanční prostředky pro Zlínský kraj. Kdo tu částku určil? Kdo s ní přišel? Na to bych také ráda znala odpověď, kdo rozhodl o této výši.

A teď opravdu vážně. My jsme přesvědčeni o tom, že jediným správným řešením je rezignace pana poslance Polčáka a rezignace všech dalších osob, které se podílely na této nezpochybnitelné kauze. A jsme přesvědčeni a chtěli bychom vás všechny požádat, abyste schválili dnešní program schůze, protože bychom měli přijmout jasné usnesení, které odmítá jakékoli snahy o získání provizí nebo jiného plnění za získání zákonů.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL