Mračková Vildumetzová (ANO): Musíme navýšit naši potravinovou soběstačnost

12.05.2022 23:01

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Mračková Vildumetzová (ANO): Musíme navýšit naši potravinovou soběstačnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je mi jasné, že doba projednávání je do 21 hodin, poté by se muselo odhlasovat prodloužení, takže se opravdu budu snažit, protože už toho bylo řečeno opravdu hodně, aby ten projev nebyl dlouhý.

Sešli jsme se zde na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, abychom si mohli především vyslechnout informaci vlády a pana ministra zemědělství k řešení růstu cen potravin.

Růst potravin se stává bohužel celospolečenským problémem, a to problémem, který je velice naléhavý a palčivý. Pro velkou část obyvatel České republiky jsou ceny potravin zcela zásadní, protože se pro ně potraviny postupně stávají nedostupné. Například některé samoživitelky a samoživitelé se dostávají do finančních problémů a jsou nuceni omezit nákup některých potravin, jako je maso. To se bohužel netýká jen jednotlivců, ale v řadách rodičů samoživitelů se to stává běžně. Podle průzkumu se jedná až o 30 % samoživitelů. Týká se to ale i starobních důchodců a dalších skupin obyvatel. Taková informace musí být pro nás a pro vládu budíčkem, abychom začali vzniklou situaci řešit. Ačkoliv na zdražování potravin poukazujeme a snažíme se, aby nějaké kroky byly, tak proto dnes i ten důvod, proč svolání této mimořádné schůze.

Bohužel jsme svědky nejvyššího růstu cen potravin od 90. let. Ceny potravin v únoru 2022 ještě před invazí Ruska na Ukrajinu v porovnání se stejným obdobím roku 2021 vzrostly v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, byly vyšší ceny pekárenských výrobků a obilovin o 11,3 %, výrobků ve skupině mléko, sýry, vejce o 8,8 %, zeleniny o 8 %, nealkoholických nápojů o 7 %. Následně ceny potravin i v důsledku chování Ruské federace na Ukrajině skokově rostou. Zrychlil meziroční růst cen mouky na 52,3 %, masa na 11 %, polotučného trvanlivého mléka na 31,3 %, vajec na 14,2 % a cukru na 25,5 %. A růst bohužel pokračuje dál. (Hluk v sále neutichá. Velmi špatná slyšitelnost.)

Ceny potravin jsou ovlivněny na straně vstupů zejména růstem cen elektrické energie, růstem cen pohonných hmot, růstem cen plynu, růstem cen hnojiv, ale i nárůstem cen obalů, vodného a stočného a v neposlední řadě vlivem covidu, kde byly stížené možnosti dovozu potravin, které se v České republice neprodukují, nebo se produkují jen sezónně. A určitě se také projevuje nedostatek pracovníků a další věci. U živočišné výroby cenu ovlivňuje také prudký růst krmiv pro hospodářská zvířata. Zřejmě nejviditelnější příklad nárůstu cen potravin díky válce na Ukrajině je nárůst cen pšenice. Už to tady říkali i mí předřečníci. Cena pšenice na světových trzích vzrostla téměř dvojnásobně z původních 750 dolarů za bušl na více než 1 100 dolarů za bušl.

Letos bohužel můžeme očekávat rekordní zdražení potravin, růst cen u potravin bude pokračovat v průběhu celého roku. U potravin je navíc typické, že změny mají určitou setrvačnost, proto skoky v cenách pohonných hmot a energií se naplno projeví až ve druhé polovině roku. Očekává se, že nejvíce budou zdražovat oleje, tuky, ovoce a zelenina, vejce, pekárenské výrobky a mouka. O něco méně bude zdražovat maso, sýry, tvarohy a další mléčné produkty. Ale celkově půjdou ceny potravin nahoru o desítky procent a velmi se obáváme, že pokud se něco nezačne dít, tak to nezůstane v té dolní hranici 10 až 20 %, ale půjde o růst o více než 30 a 40 %. Ostatně to sledujeme již dnes.

Já bych tady ještě ráda porovnala některé ceny některých produktů, a to ve srovnání listopadu roku 2021 a dubna 2022. Například chléb stál v listopadu 29,82 korun za kilo a dnes stojí skoro 38 korun. Vepřová šunka v listopadu 220 korun, dnes už v dubnu na 240 korunách. Rajská jablka červená stála v průměru 65 korun za kilo, nyní nebo v dubnu stála zhruba 87 korun. Eidam vyšel na 163 korun za kilo a nyní, respektive v dubnu byla už ta cena na 186 korunách. A takto bych mohla pokračovat. Ta situace je velmi nepříjemná a bude mít dopad na všechny občany, pro určité domácnosti bude dopad až katastrofický.

Je potřeba si uvědomit, že již stojíme před zcela bezprecedentním sociálním problémem a je nezbytné, abychom si to opravdu uvědomili, protože musíme ty dopady zmírnit.

Zároveň bych ráda předstoupila, že také důležitým krokem je, aby vláda masivně podporovala naše domácí zemědělství a potravinářství, abychom navýšili naši potravinovou soběstačnost. A ráda bych také, protože když tady vystoupím, tak bych také měla říct nějaké doporučení, co bychom měli urychleně učinit. Tak především bychom měli snížit DPH na základní potraviny. V současné době máme, a už to tady zaznívalo dnes několikrát, jednu z nejvyšších DPH na potraviny v rámci EU. S růstem cen se výběr DPH zvyšuje a určitě by měl být prostor a měli bychom jít cestou jako jdou ostatní státy. Pak druhým opatřením je regulace marží obchodních řetězců na základní potraviny. Do novely zákona o významné tržní síle aplikovat ustanovení ke kontrole a případné nastavení maximální marže při prodeji základních potravin. Dalším opatřením je zvýšit bezpečnostní rezervu základních potravin v rámci státních hmotných rezerv, zároveň posunout platnost reformy společné zemědělské politiky a už to tady dnes říkal i náš první místopředseda Jaroslav Faltýnek, přehodnotit a posunout cíle Zelené dohody. Zároveň přestat znevýhodňovat zemědělce, kteří vyrábějí potraviny, a naopak se je snažit co nejvíce podpořit. A zavést obdobné mimořádné podpory pro zemědělce a potravináře jako je to v ostatních zemích EU.

Všechna tato opatření jsou jasná a účinná a my bychom byli rádi, kdybychom je tady mohli více projednat na půdě Poslanecké sněmovny. V tuto chvíli bych pouze chtěla říct a chtěla bych požádat, aby byl schválen program dnešní schůze, protože je opravdu nutné za současné situace se růstem cen potravin zabývat. Děkuji vám za pozornost. (Tleskají poslanci ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.