Mračková Vildumetzová (ANO): Politický náměstek nemusí mít žádnou odbornost

02.06.2022 12:27

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2022 k zákonu o státní službě

Mračková Vildumetzová (ANO): Politický náměstek nemusí mít žádnou odbornost
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Děkuji za slovo.

Chtěla bych jen vysvětlit. Já jsem řekla, pane ministře, že v roce 2014, když se do služebního zákona implementovalo, že mohou být dva političtí náměstci, tak že to lidé brali a berou, že jsou to trafiky. A málokterý ministr si ty politické náměstky obsazoval. Protože politický náměstek, a to zůstane, nemusí projít žádným výběrovým řízením, nemusí mít žádnou odbornost, nikoho neřídí, za nikoho nezodpovídá.

Vy jste hovořil o kvalitě lidí. Ale kvalita lidí je přece o tom, že projdou tím výběrovým řízením, že mají odbornost. Já když vezmu, a nechci se vás nějakým způsobem dotknout, máte dva politické náměstky. Ten jeden politický náměstek je zrovna z našeho kraje, ten pan Pavlovic, a tak jak mám informaci, tak nemá žádné vzdělání v rámci zdravotnictví, byl asistentem pana poslance Třešňáka za Českou pirátskou stranu a byl to fotograf. No, tak já nevím. A dělá dneska politického náměstka na Ministerstvu zdravotnictví.

To je přesně to, co by přece v žádném případě nemělo být. A vy hovoříte o kvalitě lidí. Ano, ale i kvalita lidí přece musí být v pozicích těch náměstků, když jsou to ti nejdůležitější lidé, kteří jsou to pravou rukou toho ministra. A proto se to dávalo na úroveň těch odborných náměstků, že museli mít odbornost, museli mít kvalifikaci, museli projít výběrovým řízením.

Takže to je jenom moje reakce na vaše vystoupení. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.