Mračková Vildumetzová (ANO): Projekt se neskutečně prodražuje

25.05.2022 20:41

Průběžné náklady obnovy Císařských lázní doslova vyděsily krajské zastupitele

Mračková Vildumetzová (ANO): Projekt se neskutečně prodražuje
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Jeden a půl miliardy korun, to je částka, kterou do současné doby utratilo a vedení Karlovarského kraje a vytvořilo tak nový rozpočet na rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech. Ta přitom byla naplánována a vysoutěžena za osm set milionů korun s tím, že polovinu uhradí stát ze svého rozpočtu. To ale neseděl v hejtmanském křesle Petr Kulhánek. 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17412 lidí

„Je neuvěřitelné, co se s tímto projektem stalo. Současné vedení kraje dostalo peníze, dotaci i zahájenou stavbu. V podstatě mohlo jen kontrolovat průběh prací a poté kolaudovat a slavnostně otvírat. Místo toho se stále vymýšlí nové a nové věci, projekt se neskutečně prodražuje a já se obávám, že nakonec nebudou stačit ani dvě miliardy,“ kritizuje počínání hejtmana a vedení Karlovarského kraje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Podobný názor má i exhejtman Petr Kubis. Ten je rovněž krajským zastupitelem a absolutně se neztotožňuje s kroky současného vedení kraje. „Císařské lázně jsou velmi cennou památkou. V původním projektu, podle kterého byla rekonstrukce stavby zahájena, byl zachován celý ráz budovy a kladen byl důraz i na zachování léčebných procedur v objektu. Nyní se ale některé koupelny zrušily a z těch dalších bude něco jako muzeum. Léčit se tedy v Císařských lázních nebude a to mi přijde jako špatné rozhodnutí,“ říká Petr Kubis (ANO).

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) stále nedokáže odpovědět ani na otázku, zda v Císařských lázních bude bydlet Karlovarský symfonický orchestr. Město totiž stále nedostalo od kraje konkrétní a jasně specifikovanou nabídku k pronájmu prostor pro hudební těleso.

Při pohledu na aktuálně utracené peníze se těžce dýchalo i krajskému  zastupiteli  Janu Vrbovi (ANO). Ten poukazuje na skutečnost, že nelze všechny krajské peníze utratit v Karlových Varech. Rozpočet kraje je podle něj určen pro všechny obce a města a ne jen pro jedno. „Je pro mě neuvěřitelné, že starosta Chebu, Mariánských Lázní, Františkových Lázní nebo Chodova neprotestují a nevadí jim, že místo toho, aby za stovky milionů krajských korun zvelebovali svá města a obce, kryjí dnes už megalomanský projekt hejtmana Petra Kulhánka,“ doplňuje Jan Vrba.

Částka na rekonstrukci Císařských lázní je nyní téměř o sto procent vyšší, než bylo původně plánováno a navýšení ceny zdaleka nezpůsobila válka na Ukrajině nebo zdražování cen materiálů. „Tím zásadním důvodem jsou neustálé zásahy do schváleného projektu a neustálé nesmyslné výmysly, které se daly odložit a mohly se realizovat později. Dlouhodobě se obávám, že vedle astronomické cifry za rekonstrukci bude problém i s dodržením termínu a ohrožena tak bude i dotace, což by mělo pro Karlovarský kraj katastrofální následky,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…