Mračková Vildumetzová (ANO): Vedení kraje tají, kolik vyplácí externím spolupracovníkům a poradcům

14.12.2021 20:41

Vedení Karlovarského kraje stále rozšiřuje síť různých poradců a spolupracovníků, které v tajnosti a tichosti zaměstnává na nejrůznější dohody o pracovní činnosti a provedení práce.

Mračková Vildumetzová (ANO): Vedení kraje tají, kolik vyplácí externím spolupracovníkům a poradcům
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajské zastupitelky Jany Mračkové Vildumetzové tímto způsobem odtékají z krajské poklady měsíčně statisíce a možná i miliony korun. 

„Jako opozice jsme žádali vedení kraje o předložení jmenného seznamu lidí, se kterými má kraj tyto smlouvy uzavřeny. To nám bylo odepřeno, což je v rozporu se zákony i politickými zvyklostmi. Hejtman a jeho radní nemohou nekontrolovatelně utrácet krajské peníze a platit si své podporovatele a kamarády z veřejných prostředků,“ upozorňuje na závažné věci Jana Mračková Vildumetzová.

Ta včera získala podporu zastupitelů, kteří odhlasovali její právo na přístup k těmto informacím. Bohužel ale byla i její opětovná žádost o nahlédnutí do příslušných dokumentů i přes souhlas zastupitelů znovu zamítnuta. „Ředitelka úřadu mě informovala o tom, že má lhůtu třiceti dní, během které věc vyřídí, ale ať nepočítám, že všechny informace dostanu. Vůbec nevím, co si o tomto postupu mám myslet a hlavně vůbec netuším, proč jsme nemohli do dokumentů nahlédnout okamžitě,“ říká dále místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a pokračuje: „Nechtěli jsme nic odnášet ani kopírovat. Chtěli jsme jen do dokumentů nahlédnout, což nám nebylo umožněno.“

Opozice tuší, že má kraj uzavřené dohody o provedení práce za horentní sumy s lidmi, kteří pracují jinde a prokazatelně nemohou činnost pro Karlovarský kraj vykonávat zodpovědně a ve stanoveném rozsahu. „Jako příklad můžeme uvést smlouvu s architektem Petrem Kroppem, který dle našich informací dostává od krajského úřadu několik desítek tisíc korun měsíčně na dohodu o provedení práce a přitom je zaměstnán v Košicích, kde rovněž bydlí. Proč je pro Karlovarský kraj tak nepostradatelný a proč ho Karlovarský kraj tak štědře platí, nevíme a rádi bychom to zjistili,“ vysvětluje opoziční zastupitelka s tím, že neví kolik podobných, podivných a hlavně netransparentních a pro kraj totálně neekonomických smluv a dohod nynější hejtman uzavřel. Všechny dohody totiž podepisuje hejtman. A na zastupitelstvu bylo vidět, že koaliční zastupitele nemají o jeho krocích a uzavřených dohodách žádné informace. Opozice proto boj o svobodný přístup k informacím nehodlá vzdát a je připravena podniknout další právní kroky, pokud bude dále krácena na svých právech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.