Mračková Vildumetzová (ANO): Žádáme, aby byla projednána strategie zvládnutí uprchlické krize

26.04.2022 18:45

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 - požadavek projednání strategie zvládnutí uprchlické krize

Mračková Vildumetzová (ANO): Žádáme, aby byla projednána strategie zvládnutí uprchlické krize
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Vážené kolegyně, kolegové, vážení členové vlády,

já bych také chtěla vás požádat o zařazení jednoho velmi důležitého bodu na pořad jednání této schůze, a to bod, který jste tady jako poslanci, když jste schvalovali prodloužení nouzového stavu o 58 dní, tak jste také zároveň vyšli vstříc panu ministrovi vnitra panu Rakušanovi, aby strategii zvládnutí uprchlické krize, byť ji měl předložit do konce března, tak aby ji předložil do 14. dubna. Do 14. dubna ji předložil bezpečnostnímu výboru, který je poradním orgánem. A protože toto usnesení schválila Poslanecká sněmovna a tak, jak bylo avizováno i na bezpečnostním výboru, tak bude tato strategie předmětem jednání této schůze.

Předpokládali jsme, že bude do programu zařazen tento bod jako sám od iniciativy pana ministra vnitra, to v současné chvíli se tak nestalo. Proto považujeme za nutné, aby tento materiál byl tady projednán, byť dnes vnímáme a tak jsme i avizovali na bezpečnostním výboru, že to je strategie nyní, kterou jsme požadovali a kterou jsme předpokládali, že dostaneme, protože my v této strategii vidíme slova prověříme, zpracujeme, zmapujeme, něco vznikne. Ale v tomto dokumentu, který se strategií nedá nazvat, protože se opravdu z toho dokumentu nedozvíme, co bude za měsíc, co bude za tři měsíce, co bude za půl roku, nejsou zde žádné termíny, nejsou zde jasně dané, kdo za ty věci bude zodpovídat, byť se to prolíná jak resortem Ministerstva vnitra, tak Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem školství, Ministerstvem zdravotnictví.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Musím říct, že některé kapitoly jsou dobře zpracovány. Určitě bych uvedla právě Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ale je tam opravdu mnoho věcí, které je nutné tady prodiskutovat. A jsem i přesvědčena o tom, že toto je to plénum, které by mělo o tomto dokumentu hovořit. Pan ministr vnitra na bezpečnostním výboru zároveň řekl, že to je živý dokument, o kterém se má vést důkladná diskuse. A já jsem přesvědčena o tom, že zde je mnoho starostů, ale i hejtmanů, kteří mohou v rámci strategie řešení uprchlické krize přenést své praktické zkušenosti právě do tohoto dokumentu, kdy se hovoří o tom, že ten dokument se bude dotvářet, dopracovávat.

Takže chtěli bychom opravdu požádat, aby tento bod byl zařazen na pořad této schůze. On po mně ještě vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, který byl na bezpečnostním výboru zpravodajem tohoto strategického dokumentu, byť bylo tedy i na bezpečnostním výboru řečeno ústy jak pana Vlčka, tak pana ministra vnitra, že to není strategie, že jsou to zatím strategické priority, ale jestliže Poslanecká sněmovny schválila, že máme tuto strategii obdržet do 14. dubna, tak ji měli obdržet všichni. Ona včera tedy přišla e-mailem z organizačního výboru, to určitě 14. dubna nebylo, ale jistě si to mohli přeposlat poslanci, protože každý má zastoupení v bezpečnostním výboru. Takže to bych určitě nějakým způsobem nenamítala.

Co mi vadí, že takto důležitý dokument a takto důležitá věc není zařazena na program jednání této Poslanecké sněmovny. Takže, paní předsedkyně, já bych vás chtěla velmi poprosit o zařazení bodu, a to je Strategie zvládání uprchlické krize a chtěla bych, aby tento bod byl zařazen na pořad této schůze.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!