Mrvka (ČSSD): Je třeba si přiznat i chyby

16.03.2020 5:29

Jak by se nám nyní vojenské záchranné útvary hodily. Bylo by chlapské si přiznat, že jejich zrušení nebyl úplně nejšťastnější krok a dokonce si troufnu konstatovat, že to byla velká chyba.

Mrvka (ČSSD): Je třeba si přiznat i chyby
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

V oblasti krizového řízení má město i obec s rozšířenou působností své úkoly a plní nařízení vlády, nebo kraje. K tomuto potřebuje síly a prostředky a zejména materiál, kterým v normálním režimu nedisponuje a kdy počítá, že tyto potřeby budou automaticky zabezpečovat složky státu. Vím, že budu nazvaný zpátečníkem a že jsem osobně zaujatý. Jako starosta ORP mohu s čistým svědomím říci, že bych byl mnohem klidnější a akceschopnější, pokud by takovéto síly s kompletním materiálním vybavením dnes k dispozici byly. Nechci být tím, co bude po bitvě rozdávat rozumy, jak se tato krizová situace měla řešit. Takových generálů vyrostou spousty a ve většině případech budou velmi chytří. Nechci být mezi nimi a proto si dovolím tuto chybu minulosti připomenout dnes.

Vojenské záchranné útvary měli do šedesáti minut k dispozici 6 x 80 osob, minimálně 60 kusů techniky a byly i s materiálem soběstačné na všechny druhy krizových stavů, včetně chemických nebezpečí. Chemické čety byly schopny postavit dekontaminační linky pro techniku i pro osoby. Každý záchranný útvar byl schopen provozovat základnu humanitární pomoci, kde mohlo být ubytováno do 500 osob. Všech šest záchranných útvarů mělo skoro 2000 vycvičených profesionálů, kteří mohli v místech nasazení pracovat dlouhodobě. Celé území republiky bylo těmito silami rovnoměrně pokryto. Síly a prostředky se přesouvaly do ohrožených míst velmi rychle a efektivně.

Některé státy byly prozíravější a tyto záchranné útvary si zachovali. Vím, že je to mnohdy o penězích. Nebylo to ale o personálu, kterého byl dostatek. Vojenští záchranáři byli na svou práci velmi hrdí a o práci u záchranných útvarů byl velký zájem. A tak se musím vrátit k první větě: „Jak by se nám nyní vojenské záchranné útvary hodily.“

Ing. Stanislav Mrvka

  • Změna
  • 1. místopředseda hnutí Změna 2020
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.