Munzar (ODS): Euro? Ekonomická úroveň ČR 92 % průměru EU, zatímco Slovenska 69 %

11.02.2023 13:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice ČR a Slovenska.

Munzar (ODS): Euro? Ekonomická úroveň ČR 92 % průměru EU, zatímco Slovenska 69 %
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Zatímco doma jsme oslavili měnovou odluku a 30 let české koruny, Slovensko v mezičase přijalo euro.

Často se v debatě o tom, že bychom měli vstoupit do eurozóny a přijmout společnou měnu, argumentuje právě příkladem Slovenska. Zastánci vstupu do měnové unie tvrdí, že Slovensko je příkladem země, které přijetí eura ekonomicky velmi pomohlo.

Někteří si možná vzpomenou na dobu, kdy jsme byli každou chvíli v médiích konfrontování se zprávou, že ekonomika našeho východního bratra dynamicky roste a co nevidět nás Slováci v ekonomické úrovni předeženou. A bylo tomu skutečně tak. Slovenská ekonomika opravdu rostla dynamičtěji než česká a nůžky mezi ekonomickou úrovní Česka a Slovenska se postupně uzavíraly.

Tento proces se ale v posledních letech zastavil a do značné míry zvrátil. Dokládají to data o přibližování obou zemí průměru ekonomické úrovně EU, tedy o tzv. konvergenci, z přiloženého grafu.

Nůžky se znovu významně rozevřely.

Slovensko přijalo euro v roce 2009, v té době dosahovala ekonomická úroveň Česka 87 % EU, Slovenska 72 %. V pokrizových letech se k sobě obě země přiblížily a oscilovaly okolo 84 % (CZ) a 77 % (SK). S oživením po odeznění euroamerické krize začíná ČR opět konvergovat směrem k evropskému průměru, zatímco slovenská ekonomická úroveň se propadá a stagnuje, nůžky se rozevírají.

Podle posledních dostupných dat za rok 2021 dosahuje ekonomická úroveň ČR 92 % průměru EU, zatímco Slovenská 69 %. Rozdíl životních úrovní obou zemí je tedy 23 procentních bodů. (Nejméně to bylo v roce 2012, a to 7 p. b.)

Tento vývoj je důsledkem mnoha faktorů. Nicméně není pravdou, že euro samo o sobě pomáhá se sbližováním kupní síly se zeměmi eurozóny. Naopak, země s eurem nemají vlastní monetární politiku, a tedy nemají vlastní měnové nástroje, jak brzdit inflaci a znehodnocování výdělků a úspor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…