Munzar (ODS): Vláda dohání šestileté zpoždění, způsobené váháním Andreje Babiše

04.09.2020 18:26

Komentář na facebookovém profilu k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany

Munzar (ODS): Vláda dohání šestileté zpoždění, způsobené váháním Andreje Babiše
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Oslovila mě ČT, abych okomentoval „zásadní“ tiskovku ministra Havlíčka k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech, na které ovšem nic zásadního a nového nepadlo.

Přesto bych k problematice uvedl několik tezí:

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Do budoucna potřebujeme zajistit stabilní zdroje, aby nahradily končící bloky Dukovan, hnědouhelné elektrárny (kterým pomalu také končí životnost) a zajistily stabilní dodávky energie pro naše domácnosti a hospodářství.

Harmonogram výstavby nových bloků do roku 2036 je z mého pohledu příliš optimistický a datum je zvoleno tak, aby to „vyšlo“ do doby ukončení provozu stávajících bloků Dukovan. Na místě je otázka, jak se připravit na případný výpadek, pokud by se harmonogram překročil.

Vláda dohání šestileté zpoždění, které náš stát nabral díky váhání Andreje Babiše jak dále s výstavbou jaderných elektráren. Po těch šesti letech je situace v Evropě pro jadernou energii méně příznivá a náš premiér neprosadil nic ohledně jaderné energie, ač byl k tomu zavázán Poslaneckou sněmovnou.

Výstavba jaderných zdrojů je otázkou naší budoucí energetické bezpečnosti a míry energetické nezávislosti. Bez ní mnoho alternativ nemáme. Spoléhat na to, že situaci nějak vyřeší technologický pokrok, je takové spolehnutí typu „deus ex machina“, které zvyšuje riziko budoucí energetické krize a energetické chudoby. Obnovitelné zdroje energie neumí zajistit stabilitu dodávek. Pak zbývá jako alternativa plyn a plynové elektrárny, ten ovšem zvyšuje naši energetickou závislost na producentech zemního plynu a na distribučních poplatcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…