Munzar (ODS): Zemřel příliš mladý

06.10.2019 18:48

Historické okénko

Munzar (ODS): Zemřel příliš mladý
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Na vědomí se dává, že dne 6. října 1289 se narodil poslední panovník z rodu Přemyslovců, král český, uherský a polský.

Václav III. byl synem Guty Habsburské a Václava II., který byl králem českým a polským. Ten chtěl pro svého syna i uherskou korunu, proto ho zasnoubil s dcerou uherského krále. Václav III. jí získal v roce 1301. Fakticky však ovládal pouze část Uher, přesto v tuto chvíli Přemyslovci ovládali obrovské území ve střední Evropě. Měli však mocné nepřátele. Papeže a římského krále Albrechta Habsburského. O korunu a území brzy přišel.

Po smrti svého otce v roce 1305 uzavřel mír za cenu Chebska, Plísenska a Míšeňska. Avšak Václav si potřeboval uvolnit ruce, aby udržel polskou korunu. Na vojenské výpravě do Polska byl 4.8.1306 v Olomouci zavražděn ve svých nedožitých sedmnácti letech. Jeho vrah a okolnosti jeho smrti jsou předmětem mnoha hypotéz historiků.

Zemřel tak příliš mladý, než aby se mohl stát důstojným nástupcem svého otce. Navždy však bude posledním českým králem z rodu Přemyslovců, první královské dynastie Českého království, která vládla naším zemím více než 400 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…