Mynář (ČSSD): Tisíce studentů ve Štrasburku diskutovaly o budoucnosti evropské integrace

15.05.2014 17:48

Majestátní plenární sál Evropského parlamentu ve Štrasburku se zaplnil do posledního místa. Tentokrát však do volebních lavic místo europoslanců zasedli studenti z celé Evropy. Ti se minulý víkend v řádech tisíců sjeli ze členských států Unie do Štrasburku s cílem diskutovat o budoucnosti EU a problémech, které trápí nejen dnešní mladou generaci.

Mynář (ČSSD): Tisíce studentů ve Štrasburku diskutovaly o budoucnosti evropské integrace
Foto: red
Popisek: Europoslanec Vojtěch Mynář

Stěžejními tématy letošního ročníku setkání evropské mládeže byly nezaměstnanost, role moderních technologií v každodenním životě, ochrana životního prostředí a budoucnost evropské integrace. Účastníci měli možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být politikem či lobbistou, zapojit se diskusí, her a workshopů a poznat nové přátelé z cizích zemí.

"Byla jsem velmi příjemně překvapena aktivitou, nadšením a úrovní znalostí vrstevníků z různých zemí. Zároveň jsem si uvědomila, že mladí lidé ve Finsku, na Maltě i v Čechách mají podobné zájmy a problémy," pochvalovala si Jana Knutelová z krnovské střední školy cestovního ruchu. Studenta ekonomie z Vysoké školy báňské v Ostravě nejvíce zaujala simulace sestavování Evropského rozpočtu. "Při vyjednávání s ostatními spoluúčastníky o jednotlivých položkách Evropského rozpočtu jsem pochopil, jak složité musí být dosáhnout shody mezi tolika zeměmi. Politika na evropské úrovni je složitá, díky této akci se mi podařilo poznat principy jejího fungování."

Dvoudenní zábavně-vzdělávací program byl zakončen oslavou Dne Evropy, který připomíná zrození myšlenky mírové spolupráce. Hlavním partnerem Evropského parlamentu bylo při organizaci akce Evropské fórum pro mládež. Štrasburk celoevropské setkání hostil poprvé, předchozí ročníky se v menším formátu konaly v jednotlivých členských státech. Akce měla rovněž ambici přesvědčit mladé voliče k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou 23. a 24. května 2014. Kancelář poslance Evropského parlamentu Vojtěcha Mynáře vyslala do Štrasburku desítku studentů vybraných v Moravskoslezském kraji na základě zpracování úvahy o evropské integraci. Podle Mynáře je nízká volební účast způsobená nedostatečnou informovaností o fungování Unie i o tom, jakým způsobem ovlivňuje náš každodenní život. "Jsem rád, že měli studenti možnost nahlédnout pod evropskou pokličku. Doufám, že o svých zkušenostech poví kamarádům a příště jich přijede víc," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…