Nacher (ANO): Ani jednu z vlastních podmínek jste teď nesplnili

26.04.2022 22:57

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu zákona o spotřebních daních

Nacher (ANO): Ani jednu z vlastních podmínek jste teď nesplnili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Vážená vládo, kolegyně, kolegové,

než začnu, před závorku bych chtěl říct, když se moje kolegyně tady vyznaly, že mají rády pana ministra Kupku, tak já jsem chtěl říct, protože to panu ministrovi financí bylo líto, že mám rád pana ministra financí, je to dobrý rétor, dokonce v minulém volebním období jsme založili jeho fanklub a já byl tajemníkem tohoto fanklubu, předsedou byl Aleš Juchelka. Takže to je jakoby první poznámka.

Ta druhá reaguje na to, co se tady dělo, a už nebude taková pozitivní. Musím odmítnout slova, která řekl Marek Výborný, a mrzí mě, že to sdělil zrovna on, že tady někdo něco obstruuje. To už je skutečně obsese, kterou vy tady z toho máte. Když my reagujeme v nějakém bodě, je to obstrukce. Když se přihlásíme k faktický poznámkám, je to obstrukce, jakkoliv tam evidentně je reakce na reakci. Když my navrhujeme body do programu, které odůvodňujeme v průměru, kolik to bylo?, tři, pět, sedm minut. Já jsem mohl mluvit půl hodiny. Mluvil jsem asi čtyři minuty. Všechny ty body souvisely s aktuální situací, které jsme dneska navrhovali, tak je to obstrukce. To přece takhle není! To se omlouvám, ale tohle prostě za mě není možné.

A to navazuje na první poznámku, kterou mám k tomuto bodu, tj. jak vidíte, my se na rozdíl od vás obstrukčně nechováme. My tu devadesátku nevetujeme. A mohli bychom ji vetovat.

Takže my, kdybychom se chovali obstrukčně, tak bychom mohli vetovat tu devadesátku, ale my to neuděláme a neděláme, jakkoliv samozřejmě ideální stav by byl, že by se vetovala devadesátka a umožnily se tam načíst pozměňovací návrhy, o kterých tady mluvíme, maximálně se zkrátila ta lhůta na pár dnů, a pak by se schválil nějaký výsledek. Jenže protože my víme, že vy nám jako opozici neschválíte vůbec nic, zatím nás jenom válcujete, děláte věci, které vám vadily, když jste byli v opozici, tak my tu devadesátku nevetujeme. To je jako poznámka číslo jedna a je dobré to tady zdůraznit, stejně tak jako u toho následujícího bodu.

Poznámka číslo dvě. Pan ministr má tady rád tabulku, on teď tady není, protože točí něco do Televize Nova a neslyšel moji pochvalu, ale teď by slyšel, že z 27 zemí Evropské unie 24 zemí něco plošně řeší. 16 zemí snižuje daně - DPH nebo spotřební daně, 16 zemí zavádí nějaké cenové stropy, toho já nejsem zastáncem, a 20 zemí dokonce dává nějaké dotace. Také nejsem toho příznivec, ale je dobré to říct, že to není, jak vy nám namlouváte jenom, že jsou to nějaké recepty hnutí ANO. Ne, to se děje po celé Evropě.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

A teď, proč o tom mluvím. Já jsem dneska hovořil a moje nejčastější slovo bylo konzistentnost. A já tady o tom mluvím proto, že vy když jste byli v opozici, tak jste po plošných opatřeních kupodivu volali. Citaci. Petr Fiala: V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jako když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí. V tuto chvíli není čas na složité řešení, je potřeba rychle pomoct.

To znamená, že vy když jste byli v jiné roli, tak jste po těch plošných opatřeních volali a ta plošná opatření jsou potřeba i v této chvíli. Konec konců ten samotný návrh je vlastně důkazem toho, že vy po tom prvotním odmítnutí, tak do těch plošných opatření jdete, byť je to jenom o tu korunu padesát a je to na čtyři měsíce. Takže není pravda, že se tomu vyhýbáte. Vy jste vlastně přinuceni tlakem něco tady navrhnout. My říkáme, že to je pozdě a je to nedostatečné.

K tomu se váže druhá citace, a to tady řekl Zbyněk Stanjura několikrát na mikrofon u covidu: kdo rychle dává, dvakrát dává. A to tady také není splněno, bohužel. Tak se tím vlastním rčením, které jste tady opakovali několikrát, řiďte. To znamená, aby to bylo rychlé, ne až od 1. června, a aby to bylo robustnější.

S tím souvisí moje dotazy, které pan předsedající třeba tady vyřídí panu ministrovi, až se vrátí, jestli jsou připraveny nějaké scénáře, jakým způsobem budete reagovat dál, jakým způsobem, proč jste přišli na tento návrh, že to je zrovna o korunu padesát a zrovna tyto čtyři měsíce. Proč to není do konce roku třeba? Proč jste nesáhli na DPH? Vy víte, jak se bude vyvíjet ta situace v červnu, v červenci atd.? Vy tady kroutíte hlavou, ale vy jste totéž po nás chtěli u covidu, který byl také nový. Vždyť to bylo úplně nové! A vy jste měli pocit, že my jako všechno víme, jak se to bude vyvíjet, že se k nám vrátí omikron, jedna varianta, druhá varianta. Tak teď se nedivte! Já vám tady dávám jenom zrcadlo.

Takže já to shrnu. Žádné obstrukce dneska nebyly, za prvé. Za druhé. My ač bychom mohli, tak vám ty návrhy, které tady máte, ty první dva nevetujeme, ale zároveň říkáme, že jsou nedostatečné a jsou předloženy pozdě. Za třetí tady připomínám, že jste to byli vy ústy současného premiéra dokonce a ministra financí, kteří jste po nás chtěli plošná opatření, rychlá opatření, velkorysá opatření. Ani jednu z těch vlastních podmínek jste teď nesplnili.

Já vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…