Nacher (ANO): Dotčení by měli vědět, kdo informace o nich chtěl

10.04.2018 16:57

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 10. dubna 2018 k novele zákona o střetu zájmů

Nacher (ANO): Dotčení by měli vědět, kdo informace o nich chtěl
Foto: Archiv
Popisek: Patrik Nacher

Děkuji za slovo.

Vystoupil jsem k tomu na konferenci o střetu zájmů. Tento problém je ve dvojí rovině. Nazval bych ho test proporcionality. Něco jiného je zveřejňování informací, to je to svlékání do naha u politiků, jako je primátor, hejtman, starosta, něco jiného je to samé činiti u starostů malých obcí, nebo dokonce u neuvolněných zastupitelů. Proto si dovoluji v této obecné rozpravě, a potom v podrobné načtu číslo, načíst s kolegyněmi Kovářovou a Vrecionovou pozměňující návrh ke komplexnímu pozměňujícímu návrhu, který řeší i to, že sice ty informace o vybraných politicích budou veřejné, nicméně tito politici budou vědět, kdo ty informace o nich chtěl.

Podle mého názoru je to vyvážený postoj, já jsem ho teď na tiskovce komentoval. Chce-li někdo po politicích napříč - a já říkám, je potřeba rozlišovat primátora hlavního města Prahy od starosty obce, která má 500 obyvatel - chce-li někdo po těchto lidech, aby chodili nazí, tak minimálně musí pro to sám něco udělat. Podle mého názoru není možné, aby v zásadě ty informace byly veřejné, dostupné komukoli bez ladu a skladu. Nejde o to něco někomu komplikovat, získání těch informací, ale jde o to, aby tady alespoň vznikla nějaká elementární informační báze.

Jinými slovy, ten pozměňovák se týká u vybraných kategorií veřejných funkcionářů, a nejde tady o všechny, jak jsem řekl. Rozdělujeme to na ty ve statutárních městech od těch, kteří jsou v těch malých obcích, a týká se to, že informace by žadatel tedy dostal toliko na základě žádosti. Nikoli každý, kdo tam jde, a není na tom kontrola.

Číslo pozměňovacího návrhu pak nahlásím v podrobné rozpravě. Věřím, že ústavněprávní výbor se s tím nějakým způsobem vypořádá.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.