Nacher (ANO): Když se má všechno zkracovat a zjednodušovat, proč jdete opačným směrem?

13.05.2022 21:09

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 k stavebnímu zákonu

Nacher (ANO): Když se má všechno zkracovat a zjednodušovat, proč jdete opačným směrem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

já jsem ke stavebnímu zákonu ještě nevystupoval. (Reakce z pléna.) Ne že jsem nechtěl vystupovat, a vystupoval, ale že jsem vůbec nevystupoval a vystupuji poprvé, jsem tím chtěl říct. Ale pokusím se to zestručnit.

V návaznosti na to, co jsem řekl u předchozího bodu, a moje vystoupení bude směřovat na pana ministra pro místní rozvoj, že já tomu postupu už dneska podruhé opakovaně nerozumím, že kolegové z Pirátské strany si asi nepředávají informace. Týká se to, jak jsem řekl, jak toho přerozdělování uprchlíků, tak v tomhletom případě stavebního zákona. Ano, my tady máme odkládací normu. Ale mezitím se připravuje novela. A nevím, jestli to pan ministr ví, ale hlavní město Praha k tomu, kde je primátor za Pirátskou stranu, tak předpokládám, že to ví, přijalo nějaké usnesení, kde má k tomu 75 připomínek, z toho 52 zcela zásadních. Nebudu vás tady zdržovat, jakkoli by se to dalo, abych vás tady se všemi seznámil, a řeknu tři. Zkrátím je. A vůbec jako nerozumím, že se tam dostaly, jakým způsobem tedy komunikuje primátor s ministrem pro místní rozvoj, když jsou z téže strany. A zase tolik vás tady není, abyste se nepotkali.

Zkrácení platnosti stávajících územních plánů. Hlavní město Praha zásadně odmítá zkrácení platnosti územních plánů. Nový stavební zákon hlasováním v Poslanecké sněmovně, tenkrát to bylo 153 pro, jenom jeden proti, prodloužil možnost existence platného územního plánu v Praze z roku 1999 z 31. prosince 2025 do konce roku 2028. A teď se to tam znova vrací do roku 2025.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47752 lidí

Druhá připomínka. Doplnění zkráceného postupu změn územního plánu do návrhu novely. Praha trvá na přepracování návrhu novely tak, aby byla zachována možnost pořizování změn stávajících územních plánů ve zkráceném postupu pořizování, jako je u původního stavebního zákona. Nerozumím tomu, když se to má všechno zkracovat a zjednodušovat, tak že jdete opačným směrem.

Poslední připomínka z těch všech - vybírám tři, vidíte, že nechci zdržovat, jinak toho je asi tady 12 stránek - je zastavení téměř všech změn územního plánu, změna podmínek a kontinuity v průběhu běžícího pořizování. Tady hlavní město Praha odmítla tuto část novely, kde Ministerstvo pro místní rozvoj bez jakéhokoli politického zadání, to se píše v oficiálním dokumentu, a znalosti stavu věci a reality měst v České republice, zejména tedy Prahy, mění za běhu podmínky pro pořizování územních plánů i jejich běžících změn, to znamená i to, co my teď aktuálně všichni schvalujeme, a změnilo by se to pro ty běžící změny. Takže já bych to nazval nějakou retroaktivitou nebo nepřímou retroaktivitou.

Mě by tedy opravdu zajímalo, protože ono to navazuje, ono to navazuje, tyhlety změny, to znamená, jak tedy Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje ty změny, když je nemá vykomunikováno ani s hlavním městem, kde má svého primátora? To by mě zajímalo. Protože ono to samozřejmě spolu souvisí. My tady něco posuneme, tady se něco vytváří, s čím nesouhlasí ani vlastní kolegové, a vrací nás to zpátky před tu původní novelu, kterou jsme tady probírali, já nevím kolik, to mi může připomenout paní bývalá ministryně pro místní rozvoj... Rok? Rok jsme tady probírali stavební zákon? Přes rok dokonce. A my se tady vlastně budeme teď vracet na úplný začátek. Tolik tedy stručná poznámka.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…