Náměstek Bärtl: Argentina rozvíjí také oblast obnovitelných zdrojů

14.12.2017 10:14

Náměstek ministra Vladimír Bärtl v úterý jednal s argentinskými partnery o rozvoji obchodních vztahů mezi oběma zeměmi.

Náměstek Bärtl: Argentina rozvíjí také oblast obnovitelných zdrojů
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Náměstek se sešel s ministrem energetiky J. J. Arangurenem, se zástupci magistrátu Buenos Aires a agentury Invest Buenos Aires a dále se zástupci Komory importérů Argentinské republiky a zástupci nově vzniklé Česko-Argentinské rady podnikatelů. V sídle českého velvyslanectví se setkal s místními zástupci českých firem a jejich argentinskými partnery. Jednání rozvíjející rozhovory vedl náměstek Bärtl již v rámci pracovní cesty do této země v doprovodu zástupců podnikatelů v březnu tohoto roku. Argentina patří mezi hlavní obchodní partnery České republiky v regionu.

Největší příležitosti pro české vývozce jsou v oblasti energetiky a infrastruktury. Argentina bude muset obojí modernizovat, což si vyžádá investice. Řeč proto byla zejména o rozvoji těchto sektorů, v nichž navíc spolupráce již probíhá. Energetika je již tradičním odvětvím v našich obchodních vztazích, avšak v současnosti v této oblasti přicházejí nové výzvy. „Kromě rekonstrukce klasických energetických celků Argentina rozvíjí i oblast obnovitelných zdrojů. Důležité bude rovněž zefektivnění rozvodných sítí. Ve všech těchto oblastech mohou české firmy najít uplatnění,“ zhodnotil náměstek Bärtl.

Další oblastí, která stojí za pozornost je rovněž sektor těžby. Spolupráce by se mohla rozvíjet například v oblasti geologického průzkumu či sdílení zkušeností s těžbou lithia. V Argentině se nacházejí čtvrté zásoby lithia na světě.

Neméně důležitým sektorem je sektor dopravní infrastruktury, jedná se zejména o systémy městské hromadné dopravy, kolejové (příměstské vlaky, tramvaje) i kolové (autobusy, trolejbusy). I v tomto sektoru již existuje na argentinském trhu česká stopa, ať už se jedná o výhybky či karetní terminály hromadné dopravy a další. Jednání se v tomto případě zaměřila zejména na rozvoj dopravní infrastruktury hlavního města.

Bilaterální jednání náměstka Bärtla se uskutečnila vedle XI. Ministerské konference Světové obchodní organizace, která v argentinské metropoli probíhá tento týden. Další zlepšení přístupu českých subjektů (nejen) na argentinský trh slibují probíhající vyjednávání Evropské unie s uskupením Mercosur, která jsou rovněž bodem jednání jak v bilaterální tak multilaterální agendě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice