Nantl (ODS): Během měsíčního pobytu se děti učí přímo v léčebně

24.02.2023 7:37

Jihomoravský kraj slavnostně otevřel dětskou léčebnu se speleoterapií. První pacienti přijedou v březnu

Nantl (ODS): Během měsíčního pobytu se děti učí přímo v léčebně
Foto: Archiv JN
Popisek: Mgr. Jiří Nantl, lídr ODS do voleb zastupitelstva Jihomoravského kraje

Nová Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy je jediná svého druhu v České republice. Je určená pro děti ve věku od 3 do 18 let s astmatem, záněty dýchacích cest, alergiemi a atopickým ekzémem. Stavbu za celk

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
ovou cenu 218 milionů korun, na kterou kraj využil i úvěr od Evropské investiční banky, slavnostně otevřel hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, náměstek hejtmana Jiří Nantl a radní Vladimír Šmerda ve čtvrtek 23. února 2023.

Moderní komplex několika budov na okraji Ostrova u Macochy na Blanensku nahradí po téměř čtyřiceti letech původní objekt. Nová dětská léčebna navýšila svou kapacitu a nabízí ubytování 78 osobám - dětem a doprovodu těch nejmenších. Ozdravné zařízení v Moravském krasu využívá příznivé klima Císařské jeskyně, která poskytuje unikátní bezalergenní prostředí. Dětští pacienti zde tráví 2-3 hodiny denně (aktivní trénink + odpočinek), po zbytek času se prostředí takzvaně „čistí“.

„Krasová jeskyně, která pomáhá dětem, je dar, který jsme dostali od přírody.  My k tomu přidáváme nové zázemí, které dnes otevíráme. Stojí tu moderní budovy s novým vybavením, škola, bazén s francouzskými okny a výhledem do krajiny, relaxační zóna kolem léčebny s dětským hřištěm. Díky všem, kteří se na tom podíleli,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Během měsíčního pobytu se zde děti také učí. Přímo v léčebně je samostatná škola o 4 třídách, a to je novinkou, protože dříve musely děti přecházet na výuku do místní základní školy v Ostrově u Macochy,“ uvedl náměstek hejtmana pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu Jiří Nantl a doplnil: „Děti tady léčí především příroda, ale důležitý je i kvalifikovaný zdravotnický personál. V léčebně je například k dispozici i byt pro lékaře.“

„V současné době evidujeme nárůst alergických onemocnění, stálým problémem je také léčba atopického ekzému.  Čtyřtýdenní pobyt v léčebně se speleoterapií pozitivně podpoří imunitní systém nemocných dětí, dochází ke zlepšení chronického onemocnění, redukci léků. Ideálně je vhodné pobyt opakovat. Jsme rádi, že 1. března se léčebna zaplní jak samostatnými dětmi, tak malými dětmi do 6 let, které přijedou s rodičem,“ popsala přínos zařízení ředitelka Jihomoravských dětských léčeben Kateřina Bednaříková.

Objekt léčebny dále zahrnuje stravovací část (kompletní gastroprovoz se dvěma jídelnami), rehabilitační část (bazén, saunu, podhájský aerosol, tělocvičnu, inhalaci), zdravotnickou část (ambulanci, vyšetřovnu, izolaci nemocných, sesternu) provozní prostory – šatny pro speleoterapii, sušárnu spacáků, zázemí pro zaměstnance, skladovací a technické prostory, venkovní sportoviště, arboretum a parkoviště.

Léčebna je architektonicky zajímavou stavbou zapadající do CHKO Moravský kras, která využívá obnovitelných zdrojů energie a má nízké provozní náklady.

„Dětská léčebna se speleoterapií se umístila na druhém místě kategorie Nejlepší počin ve veřejných zakázkách ocenění Neplejtvák 2021. Velkým úspěchem je i zlatá příčka v soutěži Chytrá města 2021 v kategorii projekt pro stát. Byla také vybrána hodnotiteli z OECD a Evropské komise mezi tři nejlépe zadané veřejné zakázky roku 2021 v kategorii Udržitelná veřejná zakázka soutěže PROCURA+,“ sdělil radní pro investice Vladimír Šmerda.

Použití metody Design & Build, kterou Jihomoravský kraj pro zhotovení tohoto důležitého objektu využil, umožnilo postavit veškerou technologickou část nejmodernějším způsobem. Ten ve spolupráci s architektonickou kanceláří Adam Rujbr Architects s.r.o. a stavební firmou VCES a.s. navrhla společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO, který je specialistou na energeticky udržitelné budovy. Celý projekt je díky unikátnímu řešení maximálně ohleduplný nejen k životnímu prostředí, ale především k dětem, které se zde budou léčit s respiračními nemocemi. Nechybí tu například inovativní stropní vytápění, které omezuje usazování prachu. Řízení teploty je řešeno individuálně pro jednotlivé místnosti a systém také kontroluje míru vlhkosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice