Navrátil (KDU-ČSL): Nová rehabilitace v Pržně bude sloužit také veřejnosti

03.11.2021 15:18

V areálu organizace Náš svět zahájila provoz nová rehabilitace. Sloužit bude nejen klientům domova a pacientům sanatoria v Metylovicích, docházet do ní a zotavovat se zde bude moci také veřejnost.

Navrátil (KDU-ČSL): Nová rehabilitace v Pržně bude sloužit také veřejnosti
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Na vzniku rehabilitace spolupracovaly dvě krajské příspěvkové organizace – Náš svět v Pržně a Odborný léčebný ústav Metylovice. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí

„V organizaci Náš svět žije 142 klientů s mentálním postižením v kombinaci s tělesným, smyslovým či duševním onemocněním. Díky tomu, že je nyní rehabilitace přímo v areálu organizace, mají klienti mnohem vyšší pohodlí a kvalitnější péči. Nebude totiž nutné řešit jejich přepravu mimo areál, rehabilitace tak budou dostupnější více klientům, ale také intenzivnější,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Rehabilitace v areálu Našeho světa je detašovaným pracovištěm Odborného léčebného ústavu Metylovice. „V metylovickém sanatoriu působí zdravotníci na vysoké odborné úrovni, nyní budou lidem ve zotavování pomáhat i v Pržně. Nová rehabilitace bude mít také velmi kvalitní vybavení. Moderní rehabilitační pomůcky a přístroje spolu se skvělými rehabilitačními pracovníky tak nabídnou kvalitní a určitě efektivní péči,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer a ocenil spolupráci dvou organizací působících v různých odvětvích – sociální oblasti a ve zdravotnictví. Obě organizace se také podílely na nákladech na vybudování rehabilitace, ze svých rozpočtů pokryly náklady ve výši 2,5 milionu korun.

„Rehabilitace v Našem světě fungovala až do roku 2005, ukončila provoz nejen z finančních, ale také personálních důvodů. Její obnovení samozřejmě vítáme a velmi si ceníme spolupráce s kolegy z Metylovic. Věřím, že u nás budou mít kvalitní zázemí pro péči, k dispozici je zde například suchá masážní vana, elektroléčba, magnetoterapie či inhalace. Klienty a pacienty zde také čekají masáže a cvičení,“ sdělil ředitel organizace Náš svět Jan Zvoníček a dodal, že zprovoznění rehabilitace zvýší potřebu nových parkovacích ploch v areálu, na jejich vybudování se organizace v brzké budoucnosti připravuje.

Nová rehabilitace bude zaměřená na širokou škálu oblastí. „Klientům a pacientům v Pržně budou zdravotníci našeho sanatoria poskytovat rehabilitaci respiračního a pohybového ústrojí, jsme také zaměření na neurologická onemocnění nebo léčbu obezity a nadváhy. Jsem rád, že se můžeme podílet na zvýšení kvality péče o klienty domova. Naše služby jistě uvítá i veřejnost, lidé takzvaně zvenčí k nám budou moci docházet na základě lékařského doporučení,“ uzavřel ředitel Odborného léčebného ústavu Metylovice Radim Dudek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.