Navrátil (KDU-ČSL): Projekt Hodinový vnuk má pro seniory ohromný význam

14.12.2017 10:52

V Bohumíně vznikl unikátní projekt, kterým se k dnešnímu dni inspirovali středoškoláci v Ostravě, Praze, Brně, ale i dalších místech republiky.

Navrátil (KDU-ČSL): Projekt Hodinový vnuk má pro seniory ohromný význam
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Na Krajském úřadě proběhlo setkání s lidmi, kteří neváhají obětovat svůj volný čas pro dobrou věc. „Hodinoví vnuci“ pravidelně docházejí číst, povídat si a trávit čas se seniory. Vnášejí tak energii, závan mládí a osvěžení do životů těch, kteří by jinak na sklonku života zůstali úplně sami.

Myšlenka „Hodinových vnuků“ vznikla Bohumíně, kdy středoškolské studenty oslovil Ivan Sekanina, předseda spolku Počteníčko. Do projektu se zapojili studenti Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín. Dnešního setkání na krajském úřadě se kromě nich zúčastnili i studenti Matičního gymnázia Ostrava, kteří se do projektu přidali na začátku letošního školního roku. Poděkování dnes patřilo nejen studentům středních škol, ale i členkám Klubu seniorů Bohumín a čtecím babičkám z projektu „Počteníčko s babičkou“.

Na dnešním setkání předal všem přítomným dárky od Moravskoslezského kraje  náměstek hejtmana Jiří Navrátil: „Přínos, který má projekt Hodinový vnuk pro seniory je ohromný. To je bez debat. Ale není to pomoc jednostranná. Středoškoláci mají skvělou příležitost se z povídání se seniory dovídat příběhy z naší historie. Žádné sebelepší učebnici se nevyrovnají konkrétní zážitky lidí, kteří zažili světovou válku nebo okupaci v srpnu 1968. Jsem tedy rád, že kraj tento projekt podpořil a věřím, že spolupráce bude pokračovat i dál.

Setkání na krajském úřadě proběhlo v příjemné a uvolněné atmosféře, studenti, ale i čtecí babičky vyprávěli své zážitky, vzájemně si vyměňovali postřehy a zkušenosti, došlo i na společné focení a neformální povídání u občerstvení. Unikátní projekt „Hodinový vnuk“ se z Bohumína a Ostravy rozšířil i do dalších míst republiky, například do Prahy nebo Brna. Je skvělou příležitostí k tomu, jak se mohou generace navzájem obohacovat.

Moravskoslezský kraj poskytl projektu dotaci ve výši 200 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu