Navrátil (KDU-ČSL): Začíná revitalizace Domova Březiny, jeho klienti budou bydlet v pasivních domech

16.07.2021 22:13

Domov Březiny v Petřvaldu u Karviné dostane novou tvář. Dva celé zastaralé pavilony půjdou k zemi, místo nich v areálu vyrostou nové čtyři objekty pro komunitní bydlení. Zbylé původní budovy domova se budou rekonstruovat.

Navrátil (KDU-ČSL): Začíná revitalizace Domova Březiny, jeho klienti budou bydlet v pasivních domech
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

Rozsáhlá krajská investice začíná v červenci tohoto roku, práce budou trvat přes dva roky, hotovo by mělo být v září 2023.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

„Kompletní revitalizaci Domova Březiny plánujeme už dlouho, zlepší se díky ní životní podmínky klientů i celková atmosféra v domově. V nově postavených čtyřech pavilonech budou klienti žít hlavně formou komunitního bydlení, v každé komunitě bude 9 až 12 uživatelů, kteří budou žít ve 43 jednolůžkových pokojích a 21 pokojích pro dva. Komunitní bydlení považuji za možná nejvhodnější způsob života v domovech se zvláštním režimem. Lidé si v menších skupinkách snáze vytvoří vazby, umí si lépe organizovat čas a třeba najít způsob, jak si dohromady nebo v menších skupinkách užívat volné chvíle,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že z každé komunity bude bezbariérový přístup do venkovního prostoru zahrady nebo atria. Komunity budou navíc vzájemně propojeny prosklenou chodbou a budou napojeny na část domova určeného pro volnočasové aktivity, stravování a také na stávající pavilony.

„Nové pavilony budou postavené jako takzvané pasivní domy. To znamená, že budou energeticky úsporné nejen díky stavebnímu řešení, ale i díky jejich technologickému vybavení. Všechny obytné části pavilonů budou navíc natočené na sluneční strany, tedy na východ, jih a západ. Věřím, že to vše našim klientům vytvoří velmi příjemné podmínky pro bydlení,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Demolice dvou starých pavilonů a výstavba čtyř nových objektů je první částí celého projektu. Jeho druhá část se týká rekonstrukce správní budovy a dvou dalších původních pavilonů domova. „Rekonstrukce původních objektů Domova Březiny výrazně sníží jeho energetickou náročnost. Budovy budou zatepleny, čekají je i další stavební úpravy, které budou architektonicky navazovat na návrh sousední novostavby čtyř pavilonů. Domov dostane také nový stravovací provoz včetně gastrotechnologií, projekt zahrnuje i vnitřní vybavení pavilónů,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.   

„S nadsázkou bych mohl říct, že se stal malý zázrak. Dlouhou dobu jsme po rekonstrukci domova volali, doufali jsme v ni. A je to tady. Uvědomuji si, jak náročná a obrovská investice to pro kraj je. Proto bych rád celému vedení Moravskoslezského kraje poděkoval za vstřícnost a nasazení, se kterým se celý projekt připravoval,“ řekl ředitel Domova Březiny Pavel Zelek a dodal, že se na začátku června kvůli rekonstrukci všichni klienti i zaměstnanci domova přesunuli do orlovské nemocnice, kde zůstanou po celou dobu rekonstrukce. Vrátí se až do hotového revitalizovaného domova.

Realizaci investice provede společnost Beskydská stavební, projektantem a autorským dozorem první části projektu je MR Design CZ, u druhé části projektu, tedy u rekonstrukce stávajících objektů, je to společnost DUPLEX, činnost technického dozoru a koordinátora BOZP vykonává společnost CITY INVEST OSTRAVA.

„Veškeré náklady revitalizace domova se budou pohybovat kolem čtvrt miliardy korun. Finančně náročnější bude její první část, tedy demolice starých objektů a následná výstavba nových pavilonů. Přijde na 210 milionů korun. Moravskoslezský kraj uhradí ze svého rozpočtu 160 milionů, zbytek jsme získali z Evropské unie. Rekonstrukce starších budov bude stát přes 51 milionů, které se čtyřmilionovým příspěvkem z Evropy půjdou z krajského rozpočtu. V sociální oblasti jde o jednu z největších krajských investic,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania s tím, že evropské prostředky kraj získal z Evropských strukturálních a investičních fondů, prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.