Nedbálek (ČS): Baťové versus Československo aspekt KN 2021

31.05.2021 5:34

Tomáš Baťa st. (1876) ve své závěti dal takový právní rébus, předpokládal, že ten, kdo to vyřeší má nárok na pokračování v jeho díle. Na tuto a další otázky možná dostanete odpovědi po předčtení celé knihy.

Nedbálek (ČS): Baťové versus Československo aspekt KN 2021
Foto: Česká suverenita
Popisek: JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD.

Naše advokátní kancelář Mgr. Karel Nedbálek a otec ve spolupráci se společností ČIBE a.s., Slušovice, vydává svou 3. publikaci pod názvem

Baťové versus Československo aspekt KN 2021

V knize se dozvíte mimo jiné:

  1. Kolik Baťa dostal věno přepočtem k dnešním cenám?
  2. Kolikrát Baťa byl na pokraji bankrotu?
  3. Kolik stály boty od Baťa v roce 1931?
  4. Vyhrál by J. A. Baťa spory v rodině, kdyby měl tuto poslední vůli?
  5. Jaký majetek Baťa v době tragické smrti zanechal?
  6. Koupil J. A. Baťa celý majetek?
  7. Jak to bylo se soudem s J. A. Baťou?
  8. Jak to bylo se spory v rodině Baťových?
  9. Jak to bylo s jednáními v roce 1987 s firmou Baťa?
  10. Jaké je srovnání báťova systému s F. Čubou?
  11. Jaké je právní posouzeni z pohledu Karla Nedbálka?

Na tyto a další otázky možná dostanete odpovědi po předčtení celé knihy.

Tomáš Baťa st. (1876) ve své závěti dal takový právní rébus, předpokládal, že ten, kdo to vyřeší má nárok na pokračování v jeho díle. Možná závět a kupní smlouva byla jenom pracovní verze, ale okolí to bralo jako hotovou věc a jeho přání. Musíme předpokládat, že majetek světového koncernu, který zanechal, byl mnohonásobně větší, než který uvedl v kupní smlouvě, mluví se dokonce o pěti až deseti násobku hodnoty. Kdyby tato částka podléhala našim československým zákonům v té době, tak by byla daň kolem 20 % a částka mezi 50 až 100 miliónů korun československých. Zaplatit takovou částku okamžitě by mělo naprosto fatální důsledky pro akciovou společnost a firma by patrně určitým způsobem přestala růst a možná by zanikla. T. Baťa st. (1876) byl nesmírně náročný až tvrdý, ukázněný cílevědomý a disciplinovaný vůči sobě. Toto taky požadoval po svém synu. Měl ho moc rád a toužil po nástupnictví i přes svoji životní zkušenosti s anabází nemít dědice. Jistě dlouho přemýšlel a věděl, že Tomáš Baťa ml. (1914) je zatím nezkušený řídit takový firemní kolos. U Tomáše Bati st. vznikla taková geniální myšlenka, ve formě správcovství a přesně nedefinované jméno firmy v zahraničí, a to švýcarské společnosti Leader A.G. Další problém je ten, který uhradil 50 mil. Jak vyplynulo z kupní smlouvy to neplatil ze svého, ale z firemních zdrojů. Ten, kdo proces nástupnictví právně obhájí, tak ten má právo na pokračovaní v baťových ideách a baťovým duchem. Tomáši Baťovi ml. (1914) se to nakonec v roce 1973 podařilo a byly ukončeny všechny soudní spory a byla rozdělena sféra vlivu ve světě.

Celou problematiku „Baťové versus Československo“ můžeme uzavřít myšlenkami starých skoro 2000 let, římského císaře Marcus Aurelius filozofa na trůně. I pravda se dá pokroutit i důkazy různě vysvětlovat:
Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu, nikoli pravda.

Poučná je parafráze z dovětku knihy od Pospíšilových:
U soudu a Pána Boha člověk nikdy neví, jak dopadne.

Komu se dostane kniha do rukou a najde tam i nějaké nesrovnalosti, nebo zná nové skutečnosti, prosím obraťte se s důvěrou na autora. Vaši informaci v další verzi doplním nebo upravím a budu s Vaším názorem pracovat a zamýšlet se a konfrontovat s mými chabými poznatky.

Více info ZDE

V Slušovicích 30. 5. 1921

Doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD.,MBA

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…