Nejezchleb (KSČM): Pýcha vedení předcházela pád. KSČM zachrání omlazení

14.10.2021 10:46 | Komentář

Někteří vysoce postavení kandidáti namísto vedení společné kampaně sháněli kroužky pro své přednostní zvolení. Budoucnost strany vidím v jejím omlazení a kompletní obnově vedení. Nadějí KSČM je současná europoslankyně Kateřina Konečná!

Nejezchleb (KSČM): Pýcha vedení předcházela pád. KSČM zachrání omlazení
Foto: KSČM
Popisek: Radek Nejezchleb

Máme za sebou volby do Poslanecké sněmovny. Neříká se mně to lehce, ale pro KSČM – potažmo pro levici – dopadly zcela katastrofálně. Po jednatřiceti letech se Komunistická strana Čech a Moravy do sněmovny nedostala.

Pro odstupující vedení KSČM, nás kandidáty, i všechny straníky je to ledová sprcha. Sešup do pozice mimo Poslaneckou sněmovnu však začal již daleko dříve. Ve sněmovních volbách 2017 komunisté obdrželi jen 7,76 %, což přineslo patnáct poslaneckých míst. Oproti volbám v roce 2013, kdy jsme získali 14,92 % a 33 poslanců, to byl citelný propad. Tehdy se ještě dalo pohromě docela slušně zabránit. Dalším varováním se staly volby do Evropského parlamentu, při nichž KSČM obdržela už jen 6,94 %, přičemž se do Bruselu dostala pouze jedna zástupkyně komunistů, jíž byla Kateřina Konečná.

Že se blíží drtivá porážka, bylo nejzřetelněji patrno před rokem. Tehdy jsme se v krajských volbách ze stávajících 86 krajských zastupitelů propadli na 13, přičemž jsme získali zastupitele jen ve čtyřech krajích. Nemluvím o Senátu, kde jsme tradičně nezískali ani jednoho zástupce, nadto se ani jeden z našich kandidátů nedostal do druhého kola.

Po tomto (do té doby) největším volebním propadáku mělo dojít k radikálnímu řešení v podobě odstoupení předsedy strany, všech místopředsedů a celého vedení. Nějaké sypání písku na hlavu z nejvyšších míst KSČM sice přišlo, ale nejdůležitější bylo, že zde nebyla ochota cokoliv změnit. Moc chutná sladce, a odcházení z nejvyšších postů chce jistou míru odvahy, ale i pokory. Představitelé strany se domnívali, že ze setrvačnosti nám lidé hlasy do volebních uren „nasypou“. Nechali se při tom ukolébat volebními preferencemi, jež se stále pro KSČM pohybovali okolo pěti a půl až šesti procenty. Nadto někteří vysoce postavení kandidáti namísto vedení centrální společné kampaně sháněli kroužky pro své přednostní zvolení. Šlo o kroky, které pomohly k totální volební zkáze.

Co naplat, musíme přijmout tuto nehezkou porážku, a začít od začátku. Nyní se oddělí zrno od plev. Ukáže se, kdo je opravdový komunista, jemuž jde o vizi sociálně – spravedlivé společnosti, anebo ten, kdo k poslaneckému úvazku zasedá v rozličných správních a dozorčích radách.  Musíme být srozumitelnější, vysvětlovat náš program a oslovovat mladou i střední generaci. Čeká nás dlouhá a náročná cesta, přesto není nic ztraceno. Příští rok se budou konat komunální volby, a do té doby se dá Komunistická strana Čech a Moravy aspoň stabilizovat. Tyto volby mohou pro nás být novým začátkem.

Budoucnost strany vidím v jejím omlazení a kompletní obnově vedení. Moji podporu má současná europoslankyně Kateřina Konečná. Je mladá, má zkušenosti z českého i evropského parlamentu, ale hlavně: nebojí se jít do politických střetů a má promyšlený tah na branku. Takováto předsedkyně je nadějí nové KSČM!

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Radek Nejezchleb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích