Němcová (ODS): Zasekne se ustavující schůze sněmovny?

26.10.2021 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k možným obstrukcím během ustavující schůze Poslanecké sněmovny

Němcová (ODS): Zasekne se ustavující schůze sněmovny?
Foto: FB poslankyně Němcové
Popisek: Miroslava Němcová podporuje běloruské demonstranty proti Alexandru Lukašenkovi

V Otázkách V. Moravce naznačil expředseda sněmovny R. Vondráček možné komplikace - obstrukce během ustavující schůze, nebude-li sněmovní většina ochotna zvolit do vedení T. Okamuru. R. Vondráček i SPD argumentují silou hlasů, které SPD získala a dožadují se poměrného zastoupení stran ve vedení sněmovny. V minulosti však vždy záleželo na politických dohodách. Byli zklamaní, byli vítězové. Blokování ustavující schůze sněmovny je však silná káva.

Několik příkladů:

1) Volby 2010:
KSČM získala 11,27%, 26 křesel.
Měla jsem nominaci na funkci předsedkyně sněmovny a souhlasila jsem s ní za podmínky, že komunisté ve vedení sněmovny nebudou. A nebyli. Máme přece zákon o zločinnosti a protiprávnosti komunistického režimu.
Ustavující schůze trvala 3 dny, od 22.-24. června. Následující den podala demisi úřednická vláda Jana Fischera. 13. července byla jmenována vláda Petra Nečase.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

2) Volby 2013:
ODS získala 7,72 %, 16 křesel, ve vedení sněmovny nebyla. KDU-ČSL s nižším ziskem hlasů (6,78%, 14 křesel) místopředsedu sněmovny měla. Předsedou sněmovny byl zvolen Jan Hamáček, komunista Filip se vrátil do vedení.
Ustavující schůze trvala tři dny, od 25. - 27. listopadu. Úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, která nezískala důvěru sněmovny, držel Miloš Zeman u moci od 10. července 2013 do 29. ledna 2014., necelých sedm měsíců. Až poté jmenoval prezident předsedou vlády vítěze voleb B. Sobotku.

3) Volby 2017:
ODS byla druhou nejsilnější stranou ve sněmovně. Získala 11,32%, 25 křesel. KSČM skončila až na pátém místě. Získala 7,76%, 15 křesel. Komunista V. Filip byl zvolen místopředsedou v prvním kole, z vůle předsedy sněmovny R. Vondráčka se dokonce stal prvním místopředsedou. Ke zvolení Petra Fialy došlo až po několika kolech, bylo to nedůstojné divadlo v režii ANO, ČSSD, komunistů a SPD.
Ustavující schůze trvala pět dní, od 20.-24. listopadu. 29. listopadu podala vláda B. Sobotky demisi, 13.prosince jmenoval Miloš Zeman první vládu A. Babiše. Tato menšinová vláda nezískala důvěru a vládla z vůle prezidenta půl roku v demisi.

Za dva týdny začne ustavující schůze nové sněmovny. Komunisté už tam nejsou, expředseda sněmovny Radek Vondráček se bije za Tomia Okamuru. Dosud popírané spojenectví ANO a SPD je potvrzeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…