Němec (LEV 21): Obecní policie

22.06.2013 22:18

Hlavním posláním obecní policie je ochraňovat veřejný pořádek v obci, nikoliv pouze odtahovat špatně zaparkovaná vozidla.

Němec (LEV 21): Obecní policie
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav NĚMEC z LEV 21

Hlavním posláním obecní policie, kterou se rozumí i městská policie ve městech, je zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku na vymezeném teritoriu obce (města), jakož i plnění dalších úkolů stanovených zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii a některými dalšími právními předpisy. Bohužel se však poměrně často setkáváme s tím, že hlavní náplní celodenní činnosti strážníků (neboť v obecní a městské policii vykonávají službu strážníci, nikoliv policisté, jak často tvrdí novináři a televizní komentátoři a matou tak veřejnost, protože mezi strážníkem a policistou je značný kvalitativní rozdíl), jsou pouze činnosti spojené s odtahováním špatně zaparkovaných motorových vozidel a hlavní poslání této policie plněno není.
 
V řadě našich měst a obcí tato účelová deformace vyplývá zejména z toho, že někteří starostové, kteří ze zákona obecní policii řídí, mají pocit, že jim stát na chod obce (města) dává málo financí a proto je třeba je „vydělat“ touto cestou (pokutami a odtahy vozidel) a proto tímto směrem úkolují strážníky a zainteresovávají je na této činnosti dokonce i nadstandardními finančními odměnami o kterých se může policistům Policie České republiky, kteří mají nepoměrně vyšší kvalifikaci i odpovědnost, jenom zdát.
 
Tento pohled některých starostů je však zcela nesprávný (i když se peněz dnes nedostává téměř nikde ale k bezproblémovému chodu obce jsou nezbytné), neboť obecní (městské) policie byly zřízeny zejména proto, aby se Policie České republiky, která má dost problémů s řešením závažné kriminality, nemusela zabývat různými „prkotinami“ a běžným porušováním veřejného pořádku v obci, resp., aby jim tyto úkoly pomáhala řešit právě obecní policie. 
 
Z dikce zákona vyplývá, že obecní (městská) policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku, dohlíží na dodržování pravidel občanského soužití, dohlíží na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce, v určitém vymezeném rozsahu se podílí i na dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích, v rozsahu svých povinností a zákonných oprávnění se podílí na dodržování právních předpisů o ochraně veřejného pořádku a činí opatření k jeho obnovení, podílí se na prevenci kriminality v obci, provádí dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci, odhaluje přestupky a jiné správní delikty, jejichž projednávání je v působnosti obce a poskytuje potřebné informace Ministerstvu vnitra České republiky.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…