Nerušil (SPD): Voliči malých stran, spojme se za SPD

07.10.2021 14:32

Volby jsem za dveřmi. Nenechte svůj hlas propadnout volbou malé strany ve prospěch hnutí ANO, Pirátů, nebo koalice SPOLU. Vlastenci, volme jednotně hnutí SPD, nyní jde o každý hlas!

Nerušil (SPD): Voliči malých stran, spojme se za SPD
Foto: Archiv J. Neručila (Khalil Baalbaki)
Popisek: Josef Nerušil

Letošní předvolební kampaň vynikala svojí délkou. Prezident Zeman totiž vyhlásil termín voleb již na konci roku 2020. Únavu z předvolební kampaně pak umocnilo i to, že některé strany a politická uskupení odstartovaly svou předvolební kampaň už v průběhu jara – a několikrát ji do dnešního dne „restartovaly”. O všech střetech zájmů, hrozících nebezpečích, a naopak slibech jsme se dozvěděli už minimálně třikrát. Voliči tak slyšeli dostatek, aby měli představu koho nevolit a naopak, aby měli v hlavě utříděnou představu několika subjektů, které pro ně naopak připadají v úvahu. Definitivní rozhodnutí pak většinou padne cestou do volební místnosti.

Jako jedno ze zásadních témat letošních voleb se ukázala otázka, zda si naši občané přejí Piráty u moci. My v Praze s nimi máme už tříletou zkušenost a je zřejmé, že mnoho obyvatel Prahy svou někdejší volbu Pirátů přehodnotilo. Spolehlivě je k tomu přesvědčily například každodenní zácpy a další dopravní pokusy pražského Magistrátu. Volba Pirátů je tak pro mnohé volbou chaosu a nevyzkoušených experimentů, eurohujerství a zákazů. 

V Praze kdysi bývala silná Občanská demokratická strana. Ta v letošních volbách upřednostnila značku koalice SPOLU. Její schizofrenii pak dokresluje skutečnost, že svou někdejší baštu, ve které jednou dokonce získala přes 50 % všech odevzdaných hlasů, přenechala svému liberálnímu koaličnímu partnerovi. Nakolik byl tento krok výrazem naivity či naopak velmi dobrého kalkulu, se ukáže až po volbách. Podobně i s tématem antibabiš, pro které se kdysi pravicová strana spojila do deklarované povolební spolupráce s levicově extremistickou stranou Pirátů. 

Pro hnutí Svoboda a přímá demokracie je v letošních volbách stěžejní téma rodiny. Ta si ve svých tradičních obrysech zasluhuje maximální ochranu. Rodiny by se u nás měly cítit bezpečně, nemít existenční obavy a měly by cítit ze strany státu maximální podporu. Na první pohled může toto téma někomu připadat triviálně, možná i vyčerpaně, ale opak je pravdou. Už v současné době zažíváme vlnu zdražování. Zdražuje vše – bydlení, základní potraviny, stoupá cena vstupů, pohonných hmot. Aby tomu nebyl konec, valí se na nás z Bruselu pohroma nazvaná Green Deal. Drahý, nereálný plán, ve kterém inženýři lepších zítřků projektují bezemisní budoucnost, a pro jeho realizaci klidně způsobí evropským zemím energetický hladomor. Apelujeme také na bezpečí občanů, aby se nemuseli bát po setmění vycházet na ulici, jak je dnes obvyklé v mnohých západoevropských zemích. Proto říkáme jasné a bezpodmínečné NE ilegální migraci. 

V programu, které pro letošní volby hnutí SPD představilo, je dále zřetelná obrana národních zájmů. Jedno okřídlené úsloví říká, že „velmoci nemají přátel, ale pouze zájmů”. Z toho bychom také měli vycházet a v mezinárodní politice usilovat o dobré vztahy se všemi velmocemi, nikoliv podlézat jen některým. Neměli bychom si nechat líbit ani stále stupňující se tlak bruselských úředníků, kteří soustavně usilují o posílení svých pravomocí nad členskými státy a jejich demokraticky zvolenými parlamenty. Je proto potřeba apelovat na všechny vlastenecky smýšlející voliče mimoparlamentních stran, aby skutečně zvážili, zda jejich hlas neudělá více užitku, když skončí u jediné vlastenecké strany, která má reálnou šanci získat ve sněmovně zastoupení. Tou stranou je hnutí SPD. 

Malé strany nabízejí voliči nejistotu, že jeho hlas může propadnout, protože se nedostanou přes 5% uzavírací klauzuli. Takový hlas poté při následujícím přepočtu propadá ve prospěch velkých stran, v tomto případě hnutí ANO, či jedné ze dvou koalic. Tedy proti našim národním zájmům. Paradoxně, takto ztracený hlas sice bude v parlamentu slyšet, ale nikoliv vlastenecky. 

Na závěr dovolte jednu poznámku. Přestože se nám některé politické subjekty snaží namluvit, že v těchto volbách jde o všechno, není tomu tak. Svět půjde dál, ať už zvítězí kterákoliv strana, nakonec podobné řeči slyšíme před každými volbami. Vox Populi, vox Dei. Hlas lidu, hlas Boží. A který politik to nerespektuje, není demokrat. Svět bez Pirátů u moci (a jejich podporovatelů z koalice SPOLU) však bude daleko levnější a příjemnější pro všechny obyvatele naší země. Na to mysleme u volební urny především!

Josef Nerušil
Autor je lídrem pražské kandidátky SPDhttps://www.facebook.com/nerusil.josefPůvodně publikováno na: Pražský deník.cz

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…