Niedermayer (TOP 09): A taky sauna, vodka a jízda na traktoru...

24.08.2020 8:38

Komentář na facebokovém profilu k postupu vlády v boji s koronavirem

Niedermayer (TOP 09): A taky sauna, vodka a jízda na traktoru...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ve čtvrtek pan premiér docela na rovinu řekl, o co mu ve zvládání pandemie vlastně jde. Zejména jeho voliči jsou už asi "unavení" a tak je potřeba se "vrátit do normálu". Proto zaklekl na ministra zdravotnictví (kterého prý ošálili zlí experti) a zmizela povinnost nosit roušky tam, kde je hodně lidí (což je neuvěřitelná logika).

Ono vrátit se do normálu, když se nebezpečný vir šíří dál, fakt není snadné.

Ale jistě by se dalo řadě omezení vyhnout, kdyby si státy počínaly lépe, než na počátku krize. Zejména, pokud by rychle a efektivně identifikovaly nakažené a zabránily v tom, aby se od nich dál nákaza šířila.

K tomu by byla třeba pár věcí. Třeba trasování, které nebude probíhat pomocí tužky, telefonu a snad i počítače. Zásadně mohou pomoci chytré aplikace, běžné v řadě zemí. U nás nikoliv. Vláda se o jejich šíření nesnaží, hygienici je nepoužívají. Zásadní je ale testování potenciálně nakažených lidí.

graf

Ani po týdnech, kdy naše země (v poměru k počtu lidí) vykazuje vysoké hodnoty (v porovnání s okolím), netestujeme dostatečně. Dokonce ani ne tolik, jako většina okolních zemí.

Takže, ono to selhání státu není jen v komunikaci, ale bohužel i v tom o co jde - zvládnání pokračující krize.

Jestli to tak půjde dál, bude vláda v zájmu toho, aby neznepokojovala své podporovatele stále více mluvit o tom, že to je "jen rýmička" a že pomůže "vodka, sauna a práce na traktoru". Jako v Bělorusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…