Niedermayer (TOP 09): Bez překvapení...

12.11.2018 12:07

Komentář na facebookovém profilu k poskytování evropských dotací firmám z holdingu Agrofert

Niedermayer (TOP 09): Bez překvapení...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pokud dnes naše státní orgány poskytují dotace firmám z holdingu Agrofert, je reálné, že je Evropská unie neproplatí a budeme čelit pozoruhodné situaci, kdy stát bude vymáhat stovky milionů po firmách, které vlastní -nevlastní ministerský předseda. Je to zásluha evropské právní úpravy, která "zachraňuje situaci" v případech, kdy země tak očividný problém nejsou sto řešit samy.

Posouzení je v prvé řadě na nás, neboť "Brusel" vstoupí do hry až poté, co bude naše země chtít poskytnuté dotace proplatit. Vláda, která systému vládne, by měla jasně a srozumitelně odpovědět na otázku, zda dotace její instituce poskytovat budou, nebo ne.

Dotaz by měl v první řadě mířit na SZIF, který vyplácí zemědělské dotace (kterých firmy Agrofertu berou dle mého odhadu stovky milionů ročně). Moji kolegové z TOPky mají dle mých informací připravenou interpelaci na toto téma, ale slušně fungující instituce by v takto ožehavém případu měla své vyjádření poskytnout sama o sobě.

PS: Něco tak zjevného, jako státní dotace poskytované ku prospěchu bohatství vysoce postaveného politika, který o nich spolurozhoduje, bychom měli přece řešit sami. A je dobře, že "Brusel" bude muset hrát roli nepohodlného arbitra, jen když naše úřady, politici i konkrétní osoby problém rychle nevyřeší. Doufám, že tak daleko to naše země nenechá dojít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…