Niedermayer (TOP 09): Co jsme prošvihli a co můžeme zachránit?

28.03.2021 15:22

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru.

Niedermayer (TOP 09): Co jsme prošvihli a co můžeme zachránit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Co jsme prošvihli a co můžeme zachránit?

I když je pravděpodobný konce akutní pandemické krize na dohled, není vůbec jedno, co v dalších týdnech udělám.

Co se nedá vzít zpět:

1. opakované nezvládnutí nárůstu poštu nakažených, který způsobilo tisíce zbytečných úmrtí a další, ekonomické a společenské škody.

2. Nepochopitelné a neodpustitelné selhání naší vlády při objednávání vakcín, které z nás, naším rozhodnutím, udělalo Evropany druhé kategorie (a pomoci nám může jen to, když nám ostatní dají "druhou šanci", což v dnešní vyhrocené situaci není pro ně snadné).

Co můžeme zachránit?

1. Mnoho lidských životů

Tím, že budeme vakcíny dávat rychle těm, co jsou nejvíce ohroženi. Různé výjimky, nulová snaha státu omezit zřejmě všude přítomné předbíhání" (v situaci, kdy existují nepročkovaní lidé ve věku nad 80 let!) jdou přesně proto tomuto cíli.

Tím, že prodloužíme interval druhé dávky (nejsem doktor, ale pan Thon je expert a vysvětlení je i laikovy srozumitelné). Mimochodem, v Evropě jde touto cestou i Finsko a úspěch této strategie v UK je jasný. Argument, který zazněl z ministerstva - "ti, co čekají na druhou dávku budou naštvaní" - je absurdní, přece "víc naštvaní" jsou právem ti, co se ani k první dávce nemohou dostat.
Striktním odložením očkování těch, co mají proti nákaze protilátky rozšíříme okruh lídí, kteří jsou chráněni. A tím zachráníme další životy, neb vakcína bude podána tak, kde má největší význam.
Jak se v článku dočtete, kvalitní prací lékařů lze podstatně snížit riziko komplikací po podání vakcín.

2. Další škody na společnosti

Již 3x jsme špatným, unáhleným a nepromyšleným rozvolněním způsobili, že bylo rychle následováno další ničivou vlnou nákazy. Chápu, že to je těžké, ale i při rozvolnění by měla být politika a populismus co nejvíce stranou a mělo by se postupovat ne nutně co nejpomaleji, ale s opatrností, abychom další vlnu neumožnily. Pomalé očkování bohužel tomu může při šíření nebezpečných mutací napomoci a varující je příklad Maďarska: v v situaci, kdy Viktor Orbán se rozhodl očkovat vším, co lze získat (již 3 typy v EU neschválených vakcín), a díky tomu má vysoká čísla proočkování (o polovinu vyšší než u nás). nákaza se velmi rychle šíří a počty denních úmrtí začínají převyšovat i naše maxima.

I když jsme toho hrozně moc v souboji s pandemií prohráli, stále se hraje o moc. Prosím pokuste se svým chováním pomoc, abychom další zbytečné škody omezili. Doufám, že i stát přidá svou ruku s dílu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu