Niedermayer (TOP 09): Co vše pro nás Unie musí dělat

13.07.2020 6:28

Komentář na facebookovém profilu k požadavkům premiéra Babiše a Alexandra Vondry na Evropskou unii

Niedermayer (TOP 09): Co vše pro nás Unie musí dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pan premiér Andrej Babiš chce z Unie získat na boj s krizí více miliard. Nestačí mu ty stovky miliardy, které bychom dostali z "normálního víceletého rozpočtu EU". Pan poslanec Alexandr Vondra zase chce, aby Unie garantovala, že se nám podaří zbavit se uhelných elektráren, a tedy přestaneme si devastovat přírodu a ničit naše zdraví.

Oba pánové nepatří zrovna k zastáncům EU (pan premiér před Unií sliboval chránit své voliče, pan poslanec zase Unii označil jako něco, co "umírá z únavy, z nedostatku ideálů" a pár let předtím to chtěl "Evropě osladit"). To jim nebrání chtít třeba více peněz od ostatních členů Unie, buďto "jen tak", anebo "na řešení našich problémů".

Mimochodem, od našeho členství do konce minulého roku jsme z rozpočtu EU získali o více než 800 000 000 000 korun (slovy 800 miliard) více, než do něj zaplatili (a pár z těchto miliard zvýšilo bohatství Andreje Babiše osobně, což ale unijní plán nebyl). A i díky unijním penězům (a zejména díky přístupu na unijní trh) se naše země ve standardním ukazateli bohatství (GDP na hlavu v paritě kupní síly) dostala na 92 % unijního průměru (a předstihla tak v roce 2019 Španělsko).

Přístup k Unii, že je to "kasička na peníze" pro nás, nebo něco, co má řešit naše problémy (které jsme si způsobili), je nejen nedůstojný naší pozice středně bohaté země EU, ale také neudržitelný. Naše Unie může fungovat jen tehdy, když z ní nejen dostáváme, ale také jí (tedy ostatním) něco dáváme. A já docela marně dumám nad tím, co by třeba tito pánové chtěli "Unii", tedy ostatním zemím, dát pro to, aby naše společenství bylo lepší. Pro nás i pro ostatní. O tom, že by toho hodně chtěli dostávat, ale nepochybuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …