Niedermayer (TOP 09): Další fáze, další tvrdý Brexit?

08.01.2020 21:17

Komentář na facebookovém profilu k jednání o brexitu

Niedermayer (TOP 09): Další fáze, další tvrdý Brexit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Možnost, že v únoru již nebude UK členem Evropské unie, je velmi vysoká. Poslanci v Londýně již projednávají "rozvodovou smlouvu", a to stejné činí i výbory zde. Hlasovat o ni asi budeme na konci měsíce, na miniplenárním jednání v Bruselu.

Nastane tak druhá fáze "rozvodu", která opět může vyústit v vzájemně nevýhodný "tvrdý Brexit".

Kabinet premiéra Johnsona totiž zřejmě staví na dvou bodech:

  • Dojednání nového "režimu" ve vztazích Unie a UK do konce tohoto roku, což dává odhadem půl roku na dojednání něčeho, co se obvykle vyjednává mnoho let (a co podléhá ratifikaci všech zemí Unie)
  • Odmítnutí "regulatorního souladu", tedy vůli, aby UK postupně odcházela od dnešních standardů (jak technických, tak zdravotních či sociálních, což vylučuje "jednoduchý obchod"). Vzhledem k tomu, že právě "netarifní" (regulatorní) překážky jsou to, co nejvíce omezuje obchod, není toto dobrá zpráva pro ty, co by chtěli co nejintenzivnější obchod mezi EU a UK zachovat...

To, jak jednání v dalších měsících bude vypadat (a jak pevná jsou zmíněná východiska premiéra), rozhodne o nákladech, které Brexit (hlavně a nejen) pro občany UK přinese a jaké náklady bude znamenat pro ekonomiku UK. O tom, že oslabí pozici Evropy (=nás všech Evropanů) v dnešním neklidném světě snad není pochyb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…